Garantera kollektivavtalen – fråga folket!

Den 20 november avgörs frågan om Sverige ska godta förslaget till ny grundlag för EU; det såkallade Lissabonfördraget. Det nya fördraget skulle innebära den största maktförskutningen sedan Sverige gick med i EU. Därför kräver vi en folkomrösting. På lördag 15 november finns Ung Vänster och folkrörelsen Nej till EU på plats i Brunnsparken kl 12-13. Talar gör Emelie Kinberg från distriktsstyrelsen.

Det finns många problem med fördraget. Det flyttar makt från en mängd områden, från de nationella folkvalda parlamenten, till EU. Fördraget innehåller skrivningar om ett gemensamt försvar, vilket innebär slutet för den svenska alliansfriheten. Det finns inga garantier för att den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtal skyddas i Lissabonfördraget. Tvärtom har man på EU-nivå vid flera tillfällen angripit den svenska modellen.

Sverige har en unik arbetsmarknad jämfört med övriga Europa. Våra löner och arbetsvilkor avgörs inte i lag, utan av kollektivavtal som fattas mellan arbetsgivarna och facket. Det är en modell som har gett svenska arbetare högre löner och bättre villkor än i de flesta andra länder. Men nu hotas modellen av EU. I det uppmärksammade så kallade Vaxholmsmålet, beslutade EG-domstolen att de svenska facken inte har rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva att arbetsgivare ger sina anställda kollektivavtal. Det öppnar upp för att företag kan utnyttja anställda från andra länder för att sänka lönerna.

Att ratificera Lissabonfördraget skulle innebära mycket genomgripande förändringar till det sämre. Ung Vänster kräver en folkomröstning!

Det här inlägget postades i Demonstration och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *