En seger för husockupanterna i Gårda

Den sjunde april ockuperades en lägenhet i ett av de rivningshotade husen i Gårda. Husockupanterna krävde att alla lägenheter som stod tomma skulle hyras ut, att rivningen av Gårda skulle stoppas och att inga deltagare i ockupationen skulle åtalas. Två veckor senare kunde man lämna lägenheten efter löfte om att lägenheterna skulle hyras ut och att ingen skulle åtalas.

Husen i Gårda kan tidigast rivas 2010 och om beslutet överklagas så kan rivningen dröja så länge som fyra år. Att låta lägenheterna stå tomma så länge samtidigt som det råder bostadsbrist i Göteborg är ett hån mot alla oss som idag står utan bostad. Det senaste halvåret har ett antal fastigheter i Göteborg ockuperats, detta har på ett effektivt sätt fört upp diskussionen om det absurda i att lägenheter får stå tomma samtidigt som det råder bostadsbrist i vår stad. Utan den senaste ockupationen så är det tveksamt om det hade fattats beslut om att hyra ut de lägenheterna i Gårda som idag står tomma. Ung Vänster ställer sig därför bakom husockupationerna och vill samtidigt lyfta fram behovet av en storsatsning på byggandet av nya hyresrätter.

Situationen på bostadsmarknaden är idag ohållbar och det kan ta flera år av bostadssökande innan man får en lägenhet. Vi är många som tvingas hyra i andra- eller tredjehand, betala dyrt för skumma hyreskontrakt eller bo kvar hemma hos föräldrarna för att vi inte har råd att flytta hemifrån. Den statliga myndigheten Boverket räknar med att det kommer att bli ännu svårare för unga att få en bostad och boendeforskare beräknar att det idag finns 245 000 unga i landet som saknar egen bostad. För att lösa situationen skulle det behöva byggas 158 000 nya bostäder.

Högerregeringen skyller på att vi har för stor andel kommunalt ägda bostäder och på att fastighetsägarna inte får göra tillräckligt stor vinst. Det är inte sant. Privatiseringar och högre hyror skapar inte fler bostäder. Det är bostadsbristen som är problemet, och lösningen är enkel: bygg fler bostäder! Ung Vänster Göteborg & Bohuslän kräver att regeringen och kommunerna tar sitt ansvar och satsar på att bygga bort bostadsbristen. Bygg fler hyresrätter med rimliga hyror.

Uttalandet antaget av Ung Vänster Göteborg & Bohusläns distriktsstyrelse 090510

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *