Allt stöd till lagerarbetarna på Lagena!

Systembolagets dotterbolag Lagena AB, som lagrar och distribuerar varor åt Systembolaget, försöker ersätta sin fastanställda personal med inhyrda arbetare från bemanningsföretag. Innan jul fanns 136 anställda på lagret, 34 har redan fått gå. Nu har företaget varslat ytterliggare 33 personer om uppsägning. Detta trots att Systembolagets försäljning går spikrakt uppåt.

Det är uppenbart att varslen inte handlar om arbetsbrist utan om ett försök att byta ut fast personal mot bemanningsanställda och samtidigt tvinga igenom försämringar av löne- och anställningsvillkor. Ledningen för företaget har gått ut med att delar av den varslade personalen kan räddas om de anställda självmant försämrar sina arbetsvillkor. Detta är inget annat än utpressning och är fullständigt oacceptabelt. Vi i Ung Vänster anser att det är extra allvarligt när ett statligt företag som Systembolaget använder sig av de här metoderna. De företag som vi äger gemensamt ska föregå med gott exempel och säkerställa så bra arbetsvillkor som möjligt för sina anställda i alla led, och även ställa höga krav på företag de samarbetar med.

Under den ekonomiska krisen passar många företag på att lägga extra stora varsel för att kunna ersätta fastanställd personal med inhyrd bemanning. Enligt en undersökning av bemanningsföretaget Proffice så har mer än var tredje chef passat på att sparka fler än nödvändigt. Som bemanningsanställd vet du att om du stannar hemma från jobbet när du blivit sjuk så är chansen stor att du aldrig får komma tillbaka igen. Samma sak gäller den dag då du inte klarar av att hålla tempot chefen vill att du ska arbeta i, vilket gör att inhyrd bemanning är ett utmärkt verktyg för att ständigt pressa upp arbetstempot. Att som inhyrd våga ställa krav på bättre arbetsvillkor är otänkbart för de allra flesta, den som vågar säga emot chefen byts omedelbart ut. Arbetsköparna vill helt enkelt ha anställda som de kan behandla hur som helst.

Vi ser varje dag hur olika sorters osäkra anställningar används för att försämra våra arbetsvillkor och för att ställa arbetare mot arbetare. Arbetarna på Lagena visar att man kan kämpa emot och ta strid för trygga anställningar – Ung Vänster Göteborg och Boshuslän vill uttrycka vår fulla solidaritet – er kamp är också vår!

Ung Vänster Göteborg & Bohuslän kräver:
Att Lagena drar tillbaks varslen.
Att uthyrningen av arbetskraft stoppas.
Att monopolet på förmedling av arbeten och arbetskraft återförs till Arbetsförmedlingen.

Det här inlägget postades i Stöduttalande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *