Tack för uppmuntran, Reinfeldt

I torsdagens Metro (20/8) träffar Fredrik Reinfeldt en arbetslös person som är orolig eftersom hon är på väg att utförsäkras ur a-kassan, och inte kommer att ha någon inkomst. Reinfeldt förklarar då att ”a-kassan är tänkt att vara en brygga mellan att anpassa dina inkomster. Om bryggan aldrig tar slut så är det ingen omställningsförsäkring utan en försörjningsförsäkring.”

– Reinfeldts uttalande visar på den totalt motsatta synen den borgerliga regeringen har på a-kassan jämfört med vad som tidigare gällt. A-kassan ska visst vara en försörjningsförsäkring eftersom arbetslösa annars kan användas för att dumpa lönerna för alla som ha ett arbete. De försämringar som regeringen infört i a-kassan gör klart att de vill att lönerna på arbetsmarknaden i Sverige ska sänkas, och man ställer arbetslösa mot arbetande, en katastrof för alla inblandade utom möjligtvis företagen. Dessutom verkar de inte bry som om att folk inte får råd att betala hyran och köpa mat, säger Amanda Kappelmark, distriktsordförande för Ung Vänster Göteborg & Bohuslän.

Reinfeldt menar i artikeln att regeringen har infört åtgärder för att uppmuntra arbetslösa att söka jobb. Arbetsförmedlingen ska uppmuntra och stötta arbetslösa så att de söker fler jobb.

– Regeringens uppmuntran i form av jobbcoacher och liknande är skitsnack, det vet alla vi som har varit på alla dessa möten hos arbetsförmedlingen man ska gå på som arbetslös. Den borgerliga regeringen räknar själva med att arbetslösheten kommer att ligga på 11,7 % 2010. Det innebär att hur många jobb man än söker så är det en hel del av oss som inte kommer få ett. Just därför är en så trygg vardag som möjligt genom en bra a-kassa jätteviktig. Om Reinfeldt verkligen vill göra något åt arbetslösheten kan han genomföra våra krav istället för att hitta på meningslösa saker som jobbgarantin för ungdomar och annat trams. Ung Vänster kräver en statlig jobbinvestering på miljö och byggande av nya hyresrätter, ökat bidrag till kommuner och landsting och en utbildningssatsning så att fler får möjlighet att plugga på komvux, KY-utbildningar och högskola. Reportaget om Fredrik Reinfeldt gör mig snarare förbannad än uppmuntrad, avslutar Amanda Kappelmark

Kontakt:
Amanda Kappelmark, ordförande Ung Vänster Göteborg & Bohuslän
0739 52 26 93
amanda.kappelmark@ungvanster.se

Det här inlägget postades i Pressmeddelande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *