Vem tjänar på privatiseringar?

I Sverige har vi ett väl utbyggt välfärdssystem, Det innebär att vi gemensamt betalar saker som, skola, sjukvård, och dagis. Det ger oss också billiga hyresrätter och gratis fritidsgårdar. Alla är med och betalar genom att betala skatt. Tjänar man mycket betalar man mer och tjänar man lite betalar man mindre. Ung Vänster tycker att det är ett bra system som vi vill försvara och bygga ut.

Vår välfärd finns inte av en slump. Under de senaste hundra åren har människor kämpat hårt för avgiftsfri skola och sjukvård, drägliga bostäder och en meningsfull fritid. De krävde ett samhälle som är till för alla oss som lever i det och inte bara för storföretag och rika människor. I grunden handlar det om att när vi äger saker gemensamt har vi större möjlighet att påverka hur de sakerna sköts. Mer gemensamt ägande ger mer demokrati.

Under de senaste åren har privatiseringarna duggat tätt. Borgliga regeringen låter privata företag ta över det vi har byggt upp gemensamt. Huvudsyftet med till exempel vårdcentralen blir alltså att ett företag ska tjäna pengar på den istället för att vi som går dit ska bli friska. Högern hatar allt gemensamt ägande. Därför har de bland annat sålt Vin & Sprit, ett av de företag som drog in mest pengar till stadskassan. Detta gör förstås att det blir ännu mindre kvar till välfärden, särskilt när de dessutom sänker skatterna samtidigt.
Vi vill ha ett samhälle där det är våra behov som styr istället för företagens vinster. Vi organiserar oss för att försvara och utveckla de gemensamma ägande.

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *