Det är dags att ta politiska beslut!

I början av december träffas världens makthavare i Köpenhamn för att sluta ett nytt avtal kring klimatpolitiken. Det kan bli avgörande för hur jordens framtid ser ut, men vi har inga höga förhoppningar.

Klimatdebatten idag domineras av att vi som konsumenter ska lägga en massa tid på att göra klimatsmarta val när vi handlar. Det är hög tid att vi istället börjar diskutera verkliga förändringar, som kan göra skillnad på riktigt. Vi vet att de största miljöbovarna är rika män i västvärlden, men trots det fokuseras det alltså på att skuldbelägga kvinnor när de handlar mat till familjen. Nu får det vara nog. Det är politiska beslut som krävs. Företag ska inte kunna ställa vilka krav som helst, köpa sig fria från ansvar och dessutom göra vinst på att handla med utsläppsrätter.

För att COP15 ska göra några som helst framsteg måste de rika länderna i nord sluta skylla ifrån sig och förvägra utvecklingsländers rätt till utveckling. För Ung Vänster är det en självklarhet att vi som har teknologin och förutsättningarna också ska minska mest på våra utsläpp och vår miljöpåverkan. Nu är det inte läge att tjafsa om hur mycket vi gör i förhållande till andra länder, det är bara att göra det!

Regeringen Reinfeldt försöker få oss att tro att Sverige är bäst i klassen när det gäller klimatsmarthet, men för det mesta handlar det bara om att smutsig produktion flyttas till syd, så att vi sedan kan skylla på dem. Reinfeldt är duktig på fina formuleringar med har egentligen inte gjort någonting för att göra Sverige till ett föregångsland när det gäller klimatpolitik.

Den stora avsaknaden av kvinnor i världseliten visar sig också tydligt. För vilka är det egentligen som bidrar mest till klimatförändringarna? 79 % av alla körda mil med bil körs av män i Sverige, och det ser inte annorlunda ut i resten av världen. Då är det inte konstigt att gubbarna på toppmöten helt enkelt vägrar föreslå radikala förändringar när det gäller transporter. Inte konstigt att det vurmas för bilindustrin.

Ung Vänster Göteborg & Bohuslän kräver att klimathotet tas på allvar i Köpenhamn. Vi vill inte se mer tjafs om småsaker, det är dags för bindande politiska beslut som ser till att företag och rika länder i nord inte kommer undan.

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *