Rätt till en andra chans!

I den ekonomiska krisens spår är det tydligt att vi åter är på väg in i en period av massiva nedskärningar. Samtidigt som våra skattepengar försvinner ner i fickorna på ägare till privata apotek, tandläkar- och läkarmottagningar, skärs det ner på folkhögskoleutbildningar i förorterna.

2009 beslutade Vuxenutbildningsförvaltningen att kraftigt minska antalet platser på Folkhögskolecentrum i Bergsjön. Inför 2010 beslutades av Vuxenutbildningsnämnden att inga platser på skolan kommer att upphandlas. Ett beslut som i praktiken innebär en nedläggning av verksamheten. Dessutom har Kvinnofolkhögskolans verksamhet i Bergsjön nu upphört sedan årsskiftet. I januari 2010 ockuperade elever på Biskopsgårdens folkhögskola lokalerna i tre dagar i protest mot att skolan drabbats av drastiska nedskärningar. Det genomfördes även en manifestation på Gustav Adolfs torg.

En folkhögskola innebär en andra chans för många speciellt eftersom grundskolorna i förorterna saknar resurser. Detta leder till att många går ut grundskolan utan möjlighet att komma in på en gymnasieutbildning. Borttagandet av denna andra chans slår hårdast mot dem som har svårast att hitta andra vägar till jobb och utbildning.

Det är inte en slump att det är folkhögskolorna i Biskopsgården och Bergsjön som drabbas. Processen som innebär att man drar ner mest där behovet är som störst har pågått sedan länge och leder till allt mer förödande konsekvenser. Bilbränderna i höstas var ett tydligt symptom på att invånarna i förorterna har svikits. Problemet är heller inte isolerat till Göteborgs förorter, Västra Götalandsregionen eller ens hela vårt avlånga land. I det rådande marknadsliberala samhällsklimatet är utbildning ett av de första områdena som nedprioriteras. Det vi behöver är ett nytt ekonomiskt system där alla oavsett postnummer har möjligheten att utvecklas och där detta är värt mer än att gå plus i budgeten.

Vi i Ung Vänster stödjer protesterna mot nedskärningar och nedläggningar av folkhögskolorna i Biskopsgården och Bergsjön. Vi arbetar för ett samhälle som tar tillvara på sina medborgare istället för att förpassa dem till arbetslöshet och utanförskap. Folkhögskolor är ett viktigt medel för att uppnå målet om att alla ska få vara med!

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *