Storebror ser dig, nu även i Biskopsgården

Stegen mot övervakningssamhället kommer tätare och tätare, och begreppet trygghet har omdefinierats till något som handlar om bevakning istället för social rättvisa. Häromveckan fick vi ännu ett bevis på detta. Kommunstyrelsen i Göteborg har sagt ja till Bostadsbolagets ansökan om att få sätta upp kameror och bevaka områden i Biskopsgården som blivit utsatta för skadegörelse. Förslaget gick igenom trots att endast två partier, Moderaterna och Socialdemokraterna, röstade för förslaget. Detta fastän de av juridiska tjänstemän fått rådet att rösta nej. Nu kommer Biskopsgårdens befolkning alltså inte kunna kasta sina sopor utan att bli fångade på film.

Vi i Ung Vänster ser denna utveckling som oroväckande och helt fel. Trygghet föds inte genom övervakning, det byggs upp i ett öppet samhälle där alla har lika möjligheter till en ljus framtid och där den personliga integriteten värderas högt. Biskopsgården är ett av de områden som fått ta hårdaste smällen av alla nedskärningar de senaste årtiondena. Nu vill kommunen övervaka alla som bor här istället för att återanställa lärarna på Sjumilaskolan och stärka hyresgästernas inflytande. Några kameror löser ingenting, det som behövs är åtgärder som utvecklar välfärden, förbättrar skolor och fritidsgårdar och ger befolkningen en anledning att känna stolthet över och ansvar för sitt område. Det är så man bygger upp ett samhälle, det är så man bygger upp trygghet.

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *