Rädda skolorna i Frölunda!

I stadsdelen Frölunda-Högsbo har politikerna bestämt sig för att lägga ner tre grundskolor – Kavåsskolan, Västerhedsskolan och Slottsbergsskolan. Den enda som röstade mot nedläggningen var Ing-Britt Holst från Vänsterpartiet. Föräldrarna har protesterat och hållt sina barn hemma från skolan. När de försökte ställa politikerna till svars på ett öppet nämndmöte så möttes de först av väktare och sedan politiker som vägrade svara på frågor.

Det är skamligt att politikerna inte vill ta en verklig diskussion där de måste försvara beslut som försämrar för eleverna i stadsdelen. Vi vet att skolorna kan räddas, om man väljer att göra det. Som allt annat handlar det om att prioritera, skolor eller skattesänkningar. Om beslutet att rädda skolorna inte kan tas i nämnden så kan man åtminstone kräva av kommunfullmäktige att man skjuter till mer pengar. Att kommunala skolor läggs ner hänger också ihop med den överetablering av privatskolor som finns i Göteborg.
Ung Vänster Göteborg och Bohuslän ser en nedåtgående spiral där allt fler söker sig till privata skolor som gör vinst på vår rätt till utbildning, samtidigt som de kommunala skolorna utarmas. När man lägger ner en stor del av grundskolorna i Frölunda-Högsbo, är det självklart att elever och föräldrar väljer att sätta ner foten. Vi stödjer dem i det och kräver ett stopp på vinstslöseriet i skolan. Det är mer uppenbart nu än på länge att utbredningen av privatskolor i Göteborg inte leder till valfrihet och stärkta utvecklingsmöjligheter för eleverna. Konsekvensen blir att stora elevgrupper inte får rätt till en likvärdig utbildning. Den här utvecklingen måste brytas. För att alla elever ska få rätt till likvärdig utbildning krävs en verklig upprustning av våra skolor och att det införs ett stopp för nyetablering av privatskolor – för eleverna förtjänar bättre än såhär!

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *