Låt mig slänga mina sopor ifred

Ung Vänsters Amanda Kappelmark var veckans ledarskribent i ETC Göteborg.
Nu har Länsstyrelsen beviljat Bostadsbolagets ansökan om att sätta upp övervakningskameror på fyra gator i Norra Biskopsgården. De enda partierna som var positiva till förslaget var Socialdemokraterna och Moderaterna. Förhoppningen är att det ska motverka skadegörelse. Min granne blev så upprörd att han har överklagat beslutet, som skulle innebära 15 kameror där vi slänger våra sopor.

Jag har bott på Godvädersgatan de senaste tre och ett halvt åren, och ja, det är sjukt störande när det ligger sopor utanför soprummen istället för inne i dem. Och ja, man blir lite lättad varje dag när bilen står kvar på parkeringen. Men under samma tre år har vi varit med om att 26 lärare har fått gå från stadsdelens grundskolor, Göteborgs folkhögskola i Biskopsgården har lagts ner och The Spot, som är en fritidsgård för äldre ungdomar, får inte längre vara kvar.

Övervakning är inte lika med trygghet. Hur kommer det sig att inga bilar bränns i Örgryte? Är det för att det finns så mycket övervakningskameror och poliser där? Nej, självklart inte. I Örgryte växer ungarna upp med vetskapen om att de ska bli högutbildade chefer. Vi andra växer upp med vetskapen om att det inte finns jobb när vi går ut gymnasiet och det är nästan omöjligt att få en egen lägenhet. Kommunalrådet Owe Nilsson (S) menar att beslutet han var med och fattade i grunden handlar om rätten till trygghet, vilket är helt sant. För på min gård är rädslan för att förlora jobbet eller bli av med sjukersättningen rejält mycket högre än rädslan för att någon har klottrat på väggen till soprummet. Det blir lite konstigt att ställa de upplevelserna mot varandra, men det är viktigt att ha klart för sig vad trygghet är och bör innebära. Sverige är ett av Europas kameratätaste länder, men trots det har känslan av otrygghet ökat de senaste åren. Det är inte rimligt att sätta skydd av bilar högre upp på prioriteringslistan än skydd av den personliga integriteten. I förlängningen ökar känslan av utanförskap och otrygghet i Biskopsgården och andra liknande områden av att man hela tiden pekas ut som potentiell kriminell och därför behöver ständig uppsikt.

Det finns ett projekt i Biskopsgården där tjejer och kvinnor har kartlagt utemiljön för att kunna komma med förslag på vad som behöver förändras så att vi kan känna oss trygga. Ett jättebra projekt, som resulterat i att man redan har tagit bort några träd längs med gångvägen mellan Friskväderstorget och Godvädersgatan, och en gångtunnel kommer att byggas om för att man lättare ska kunna överblicka omgivningen. Det är ingen som kommit med förslaget att sätta upp kameror, antagligen för att det inte är något som ökar trygghetskänslan eller livsutrymmet. Det nya projektet Ungdomsportalen som Bostadsbolaget har för att främja ungas inflytande över boendemiljön har däremot ingen representant från Norra Biskopsgården, kanske tänker man att resultatet man vill ha kommer att uppnås med kamerorna.

Ung Vänster kräver att övervakningssamhället stoppas. Vi får ibland frågan om vi vill ha det som i Sovjet, men med utvecklingen vi ser nu, som den borgerliga regeringen driver på, blir det tydligt vilka det är som ständigt ställer den personliga integriteten åt sidan för att slippa utveckla en välfärd där trygghet och delaktighet är en självklarhet. Istället sänker man skatterna och säger att vi unga borde ta oss i kragen. I väntan på vår möjlighet att bygga världens bästa välfärd kan jag bara hoppas på att min grannes överklagan går igenom så att vi i alla fall kan få slänga våra sopor ifred ett tag till.

Amanda Kappelmark
Ordförande Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Det här inlägget postades i Ledare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *