Isländska kvinnor strejkade för jämställda löner

Igår, måndagen den 25:e oktober, gick kvinnor på Island ut i strejk från exakt klockan 14.25. Om kvinnors löner varit lika höga som mäns hade detta varit tiden de skulle sluta för dagen. Strejken följdes av stora demonstrationer över hela Island.

År 1975 hölls den första stora strejken på Island för jämställda löner. Då deltog hela 90 % av landets arbetande kvinnor i strejken som varade en hel dag. Kvinnor som normalt arbetade på skolor, ålderdomshem, förskolor och i fiskindustrin samlade sig i enorma protester. En demonstration med 25 000 kvinnor hölls i Reykjavik, vilket är enormt många med tanke på att Island population låg på 220 000 personer.

Även hushållsarbetet lämnades för männen att sköta vilket gjorde att dagen i efterhand skulle kallas ”den långa fredagen”. Männen fick äldre syskon att ta hand om sina mindre syskon, snabbmaten sålde slut på affärerna och barnen mutades till att studera med godis. På bankerna fick cheferna ta över sekreterarnas arbetssysslor och män tog med sina söner till jobbet för att ersätta kvinnorna som strejkade. Fiskfabrikerna och offentlig sektor fick halvera sin kapacitet eller helt stänga ner.

Fem år senare valdes Islands första kvinnliga president och hon har själv angett att det var strejken som gjorde det möjligt. Strejken gjorde att kvinnor fick känslan av att vara en del av ett större sammanhang och att de hade något gemensamt trots olika bakgrunder och klasstillhörighet. Idag tjänar fortfarande kvinnor på Island mindre än vad män gör, närmare bestämt 64 %. Igår samlades därför Islands kvinnor till en ny strejk för att fira jubileet och demonstrera mot löneskillnaderna.

I Sverige tjänar kvinnor fortfarande bara 84 % av vad män tjänar. Vi har mycket att lära av den feministiska kampen på Island. Om kvinnor i Sverige hade gjort samma sak hade arbetsdagen slutat en timma och en kvart tidigare än män – varje dag!

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *