Ta hem trupperna

De riktiga frågorna måste börja ställas. Hur hjälper vi det afghanska folket att stärka demokratin?  Hur kan vi stödja hälso- och sjukvården i ett land där decennier av krig, fattigdom och förtryck lett till en av de värsta hälsosituationerna i världen? På ingen av dessa ödesfrågor är svaret militärt.

En svensk soldat kostar ungefär en miljon kronor per år. För lika mycket pengar kan över 2 500 barn få gå ett år i skola eller så kan 25 000 kvinnor få professionell hjälp vid förlossning. De tre stridsfordon vi förra året skickade till den svenska styrkans förfogande, kostade mellan 20-25 miljoner kronor. Ingen frågade vad de pengarna hade kunnat innebära om de satsats på utbildning av kvinnliga lärare, bättre mödravård eller humanitär katastrofhjälp.

Det är genom långsiktigt biståndsarbete som framsteg har gjorts. Det brukar hävdas att den svenska truppen är där för att skydda biståndsarbetarna. Gång på gång har biståndsorganisationerna själva värjt sig mot argumentet. ”På frågan om vi behöver stöd av militären, så svarar vi nej. Tvärtom – en sammanblandning mellan den militära insatsen och vår vore förödande”, skrev Lasse Bengtsson från SAK i Aftonbladet den 19 oktober. Michiel Hofman, ansvarig för Läkare Utan Gränsers verksamhet i Afghanistan, har konstaterat att deras läkare är säkrare ”ju längre avstånd de håller till människor med vapen.”

Lösningen i Afghanistan är inte militär. MP och S har gjort upp med en högerregering vars strategi går ut på att anpassa sig till NATO:s dito. Uppgörelsen saknar datum för start för tillbakadragande och slutdatum för den militära insatsen. Man säger att stridande trupp ska bli ”stödjande” efter år 2014, men det är en fråga om semantik – risken är stor att det inte blir någon skillnad i verkligheten. Vänsterpartiet ville se ett beslut om skifte från militär- till civil strategi och ett tydligt beslut om kraftigt höjda ambitioner för biståndet. Inget av detta finns med i sexpartiuppgörelsen och därför är det riktigt av V att istället själva lägga fram den rödgröna uppgörelsen i riksdagen.

Oppositionens roll är inte att ta ansvar för regeringens politik. Afghanistan blöder och onödiga mänskliga och ekonomiska resurser läggs på att den utvecklingen kan fortsätta. Det är oacceptabelt. Ta hem trupperna.

Ida Gabrielsson, förbundsordförande Ung Vänster

Artikeln finns även publicerad i UNT: http://bit.ly/bBQGe1

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *