Fackelmanifestationer i Bohuslän samlade många

Invånare i Sotenäs, Kungälv och Uddevalla samlades den 9 november för att tända facklor och lyssna till tal till minne av Kristallnatten.

Snön föll medan representanter från Ung Vänster, SSU, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet talade om det som aldrig får hända igen; om natten den 9 november år 1938 då affärer vandaliserades och tusentals judar, romer, homosexuella, vänstersympatisörer och andra oliktänkande dödades eller deporterades till koncentrationsläger.

-När islamofobin och hatet mot romer eskalerar i Sverige och resten av Europa måste vi antirasister ta lärdom av historian, minnas Kristallnatten och tillsammans ta upp kampen mot rasismen. I 30-talets Tyskland fick judarna ta skulden för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken. Idag är det muslimer och romer som får ta straffet. Istället för att ställa de som ansvarar för att skapa jobb, bostäder och trygghet till svars sparkar man på de som inte har någon makt, sade Amanda Kappelmark, ordförande Ung Vänster Göteborg & Bohuslän.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *