Äntligen får Göteborg ett Ungdomens Hus

Ett Ungdomens hus i centrala Göteborg har diskuterats fram och tillbaka sedan mitten av 1980-talet. Nu kan Göteborgs unga äntligen få sitt Ungdomens hus i centrala Göteborg.

2002 gick ett sorgetåg genom Göteborg. Ungdomar som bar på en draperad kista ner till det hus som först skulle bli ett Ungdomens hus men som efter kommunens beslut fick ge plats till Kasino Cosmopol. Arrangören för sorgetaget var Ung Vänster Göteborg och Bohuslän.

– Göran Göran, vad gör han? Ungdomens hus förstör han, ropade ungdomarna. Med Göran syftade deltagarna på Göran Johansson, Göteborgs starke man, som var ytterst ansvariga för att det inte blev något Ungdomens Hus i Tullpackhuset.

Nu, åtta år senare, är det dags för ett helt annat sort tåg – ett segertåg! Det ser nämligen ut att bli ett Ungdomens hus i Göteborg, i alla fall om man får tro den majoritetsuppgörelse som Vänsterpartiet har ingått med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Nu börjar ett viktigt arbete för att få förslaget på pappret att bli verklighet. För Ung Vänster är det vitkigt att processen blir så öppen och transparent som möjligt. Sedan ett antal år tillbaka finns lyckade ungdomssatningar runt om i Göteborg. Dessa ungdomar och fritidsledare måste involveras för att tillsammans med andra initiativ av och för ungdomar forma Ungdomens hus från allra första början. I synnerhet är det viktigt att få med ett jämställdhetsperspektiv i arbetet och skapa ett Ungdomens hus som är till för alla Göteborgs unga och inte bara dom som råkar bo i centrala staden.

Kampen om Ungdomens hus är en seger för Göteborgs unga. Det visar också att kamp för en bra och avgiftsfri fritid kan vinnas om vi är många som går ihop och kräver vår rätt.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *