Julklappstips från Red Planet!

Har du börjat undra vad du ska köpa i julklapp till dina vänner och familj? Då har vi tre boktips! Red Planet har köpt in väldigt intressanta och aktuella böcker som nu finns i sortimentet på Andra långgatan 20.

De nyinköpta böckerna är: Varat och varan av Kajsa Ekis Ekman (170kr), Hopsnackat av Frances Tuuloskorpi (70 kr) och Högerpopulismen dissekerad av Magnus E Marsdal (160 kr).

Det finns även äldre böcker som är perfekta som present, bland annat Kallskänkan av Jenny Wrangborg (100 kr) och Masthugget Moskva Madrid av Jonas Sjöstedt (150 kr).

Varat och varan, Kajsa Ekis Ekman

Sexhandeln är en av världens mest lukrativa industrier. Surrogatmödraskap – där kvinnor föder barn mot betalning – har blivit en gigantisk ekonomisk verksamhet. Bara i Indien värderas den till över 400 miljoner dollar.

Starka röster höjs nu för att avkriminalisera sexhandeln och rättfärdiga att kvinnors kroppar görs till varor. I diskussionen vänds argumenten upp och ner, det talas om rättigheter och solidaritet med de utsatta. En kvinna som säljer sex är ”självständig, frigjord och myndig”. Att föda barn och lämna det ifrån sig för pengar är ”ersättning för obetalt kvinnoarbete”.

I debatten görs en uppdelning mellan det kvinnliga varat – hennes jag – som fritt och självständigt, och den kvinnliga varan – hennes kropp – som ett redskap, en slags naturresurs. Vi slutar att se män och kvinnor som människor och betraktar varandra som utbytbara produkter.

Kajsa Ekis Ekman är kulturjournalist och född 1980. Detta är hennes första bok.

Hopsnackat, Frances Tuuloskorpi

Hopsnackat innehåller 35 korta berättelser från 25 olika arbetsplatser. Det handlar om hundar på lagret, surströmming och bingostrejk. Kuktillägg, audition för timmisar och julvörten som fick stanna på kajen. Underpresterande kockar, unisona sopgubbar, fnissande bagare, ilskna vårdarbetare och chaufförer som tröttnar på trasiga bussar. Vikarier, praktikanter och amu-elever som inte tar skit.

Bilbyggarnas rastmöten, städarna som driver alla andra framför sig och månadens fackpampar. Grabbarna som rör om på motorverkstan, blixten som vägrar övertid och fackstugor i pausrummen. Människor som snackar ihop sig och gör något åt saken.

Redaktör för antologin är Frances Tuuloskorpi, som i ett avslutande avsnitt sammanfattar egna och andras erfarenheter av att försöka använda och utveckla kollektiv styrka tillsammans med sina arbetskamrater.

Hopsnackat är den första delen i en serie böcker och häften på temat Folkrörelse på arbetsplatsen.

Högerpopulismen dissekerad, Magnus E Marsdal

I sin kritikerrosade bok om det norska Fremskrittspartiet vänder Magnus Marsdal blicken från de politiska fraserna mot det nutida samhället. Norge framträder som en dubbelexponering: å ena sidan ett land som uppfattar sig självt som ett modernt och expansivt informationssamhälle med hög välfärd, å andra sidan ett samhälle där villkoren för stora grupper hela tiden försämras. Ett land som har många beröringspunkter med Sverige.

Marsdals bok är därför även en analytisk ingång till den svenska högerpopulism som växer sig allt starkare. ”Varje gång en besserwisser från universitetet offentligt talar om hur dumma Frp:arna är, får de 10 000 nya väljare”, säger han.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *