Det är dags för en feministisk offensiv

Utdrag ur ”Det är dags för en feministisk offensiv” av Tove Liljeholm, feministisk sekreterare Ung Vänster

Det är dags för feminismen att ta plats

Det är mycket som är upp och ner i regeringens jämställdhetspolitik och det finns många exempel som visar på att den borgerliga regeringen uppenbarligen har andra intressen än vad kvinnor i allmänhet har. Likt papegojor fortsätter man upprepa sitt mantra om skattesänkning efter skattesänkning samtidigt som man bestämt monterar ner vår gemensamma välfärd och det är kvinnor som drabbas hårdast. Det är kvinnor som får ta smällen när den offentliga sektorn urholkas och får sämre villkor, som får vara de som går ner i arbetstid för att ta hand om hemarbetet när äldreomsorg och sjukvård lägger ner. Ohälsan ökar bland unga tjejer och många får inte den hjälp de behöver.

Man kan inte lasta Reinfeldt och de andra i Rosenbad för hela könsmaktsordningen, men alliansregeringen har konsekvent visat att man inte tänker lyfta fingret särskilt högt för att göra någonting åt de problem och strukturer som finns. Det är inte alliansregeringen som kommer att lagstifta om rätt till heltid, kvoterad föräldraförsäkring eller feministiskt självförsvar i skolan. Om vi vill ha feminismen på dagordningen får vi fixa det själva.

Det kommer att vara vi som är de självklara feministerna, som syns och finns överallt. Som fixar feministiskt självförsvar för kollegorna, som bråkar med rektorn om en jämställdhetsgrupp på skolan och som drar igång protester när ungdomsmottagningen ska lägga ner. Vi ska sätta ord på ilskan och känslan av vanmakt och åter igen etablera begreppet feminist som någonting viktigt och bra. Vi har sett alliansen dra Sverige tillbaka i tiden och det räcker nu, det är dags för en feministisk offensiv!

/Tove Liljeholm, feministisk sekreterare Ung Vänster

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *