Inga fler ursäkter! – Rätt till trygga jobb

Inga fler ursäkter!- Rätt till trygga jobbTjejer tvingas fortfarande ta de otryggaste jobben och det mesta obetalda hemarbetet. De flesta unga tjejer jobbar på vikariat, inhopp eller på timme. Med en sådan anställning är det svårt att planera sitt liv och sin ekonomi och utan en fast anställning kan man inte ens köpa en mobil på avbetalning. Många vågar inte påpeka brister eller sexuella trakasserier eftersom man vet att om man bråkar på jobbet så får man sparken. Inkomstskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att öka, samtidigt som regeringen inför ett stanna-hemma-bidrag ala 50-tal, som kraftigt försvagar kvinnors möjligheter till ekonomiskt oberoende.

Rätt till trygga jobb på heltid är ett viktigt krav ur ett jämställdhetsperspektiv i en tid när inkomstskillnaderna ökar och ökar. Man kan se en tydlig skillnad i inkomst beroende på kön. Idag tjänar kvinnor ungefär 84% av vad män tjänar, det vill säga i genomsnitt 4500 kr mindre per månad. Regeringens skattesänkningar och nedskärningar har tydlig missgynnat kvinnor. Av de samlade skattesänkningarna har 57% gått till män och bara 43% till kvinnor. På bara fyra år har skillnaderna ökat med 12800 kr per år.

Man brukar skilja på frivillig och ofrivillig deltid. I många fall väljer kvinnor själva att gå ner i arbetstid, eftersom att man samtidigt har ett stort ansvar för barn, städning, matlagning och annat hushållsarbete. Kvinnor ägnar dubbelt så mycket tid än män åt obetalt hemarbete. För att hinna med tvingas man helt enkelt att gå ner i timmar på jobbet och det betalda arbetet blir ersatt med obetalt hemarbete.

De flesta jobbar dock ofrivilligt deltid. Av deltidsanställda LO-medlemmar uppger en majoritet att de skulle vilja jobba mer. Den i särklass vanligaste anledningen till deltidsarbete är helt enkelt att det saknas heltidsarbete. I många, främst kvinnodominerande, sektorer som tex. vård och omsorg, handel och service har deltidsarbete blivit norm och man anställer inte längre personal på heltid.

Om vi ska kunna ha makten över våra egna liv måste arbetssituationen förändras. Arbetsgivare som anställer ungdomar på otrygga anställningsformer ska straffas med högre arbetsgivaravgifter. Tillsvidareanställningen måste återigen bli den vanligaste anställningsformen, även för tjejer.

Inga fler ursäkter! – Vi har rätt till trygga jobb

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *