Inga fler ursäkter! – Hälsa och ohälsa

Kvinnor och tjejer utsätts systematiskt för olika former av orättvisor och trakasserier. Det kan innebära allt ifrån att man får mindre uppmärksamhet i klassrummet eller lägre lön än sina manliga kollegor, till dåligt självförtroende, självsvält och självmordstankar.

Många larmrapporter de senaste åren har handlat om att unga tjejer mår sämre. Socialstyrelsens folkhälsorapport 2009 visar att en tredjedel av alla tjejer på gymnasiet upplever ängslan, oro eller ångest. Många mår också fysiskt dåligt och har andra symptom som har ett tydligt samband med stress. Många upplever en stor press på att prestera höga betyg samtidigt som man ska vara social och leva upp till omöjliga skönhetsideal. Tillgången till hjälp eller bara någon att prata med är väldigt olika beroende på var man bor.

Risken för att må dåligt, råka ut för våld i sin relation eller för att bara behöva prata med någon är lika stor överallt. Tillgången till stöd och hjälp ska inte bero på vilken kommun eller vilket landsting man tillhör och privata företag ska inte kunna tjäna pengar på att vi mår dåligt. Alla ska ha tillgång till en skolsköterska, skolkurator och ungdomsmottagning i närheten av där man bor.

Några av de grövsta uttrycken för könsmaktsordningen är misshandel och våldtäkt. Rädslan för att bli utsatt för ett övergrepp är någonting som påolika sätt begränsar många tjejers och kvinnors liv. Man tar omvägar på vägen hem från bussen för att undvika mörka platser eller så ser man alltid till att kunna ta sällskap hem med någon kompis, men det kan också handla om att man tar omvägar i skolkorridoren för att undvika grabbgänget.

Många tänker inte kanske inte ens på det som en rädsla eftersom att det är en så naturlig del av vardagen, men det är ett påtvingat beteende som begränsar och inskränker möjligheten att bestämma över sitt eget liv, eftersom att man hela tiden tvingas förhålla sig till risken för konsekvenser. Mer än var tredje tjej upplever en otrygghet vid att vara ute en sen kväll, jämfört med var tionde kille.

Samtidigt vet vi att det mesta av våldet mot kvinnor sker i hemmet- av någon man känner sedan tidigare. Det kan vara ett ex, en kompis, en pojkvän, en styvpappa eller en lärare och det gör det också många gånger svårt att anmäla eller prata om vad man har varit med om.

Tjejers ökade ohälsa hänger tätt ihop med de drastiska nedskärningar och försämringar som gjort i välfärden. När kommuner skär ner på kurators- och skolpsykologtjänster i skolorna, och när de sparar in på öppettiderna på ungdomsmottagningarna, går det direkt ut över tillgången till stöd och hjälp, och de som drabbas hårdast är tjejer.

Skattesänkningar innebär att välfärden får mindre resurser. Mellan åren 2008 och 2009 försvann 27 000 anställda i offentlig sektor, som en konsekvens av regeringens skattesänkningar. Att skolor, vårdinrättningar och ätstörningskliniker drivs privat, innebär att aktieägare kan tjäna pengar på tjejers ohälsa.

Ung Vänster kräver:

  • Utbyggd välfärd för minskad ohälsa
  • tillgängliga skolsköterskor och skolkuratorer på varje skola, samt bättre sexualundervisning
  • Rätt till hjälp och stöd- minst en ungdomsmottagning per 3000 unga
  • Tillgång till p-piller utan kostnad
Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *