Vadå säkra reaktorer?

Risken för en tsunami, eller en jordbävning, i Sverige är kanske liten, men att hävda att kärnkraftverk är säkra eller billiga är långt ifrån sant.

Uranbrytningen i sig en fruktansvärt smutsig industri. En industri som Sverige inte vill vara ansvarig för, och importerar istället uran från andra länder. När man bryter uranmalm frigörs radioaktiva gaser, som till exempel radon, och en mängd radioaktivt damm släpps ut. Att andas in dammet och radonet ökar risken för lungcancer och andra lungsjukdomar väsentligt – en risk som gruvarbetarna utsätts för varje dag.

Det radioaktiva slam som bildas vid urlakningen av uranmalm blir kvar i många generationer – och utgör en fara för både människor, andra djur och miljön. Eftersom vi dessutom lever i en tid då vinstintresset ligger högst så dumpar gärna regeringar, och företag som regeringar lämnat ansvaret till, sitt kärnavfall i u-länder, och avsäger sig därmed allt ansvar.

Det sägs att Japans säkerhetssystem var bland världens bästa, men hur säkra reaktorerna än är tar inte bort faktumet att det inte finns något säkert sätt att förvara kärnavfallet på.

Dessutom är uranet en ändlig resurs, vilket betyder att den kommer ta slut. skulle vi fortsätta att använda samma mängd uran som vi gör idag, så kommer världens lättillgängliga uranreserver att räcka i 40 till 50 år till, enligt IAEA, Internationella atomenergiorganet. Priserna kommer därefter att höjas avsevärt.

Det finns alternativ. Vindkraften har sedan 1974 internationellt fått 0,03 procent av alla statliga forskningspengar inom energiområdet. Kärnkraften har fått 60 procent, dvs 175 miljarder dollar (enligt IAEA). Det blir alltså inte dyrare att investera i ett miljövänligt energisystem, än att fortsätta som vi gör idag. Det gäller bara att satsa rätt.

Regeringen öppnade förra året upp för ny kärnkraft i Sverige. Istället borde en plan för avveckling ha upprättats. Det är dags att bryta beroendet av olja och uran och avveckla kärnkraften nu.

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *