Manifestera mot kärnkraft idag

Ofta läggs ansvaret för klimatkrisen på oss som individer – vi förväntas konsumera oss ur miljöproblemen genom att köpa vissa produkter. Självklart är det bra att källsortera och handla kravmärkt, men problemen är alltför stora och komplexa för att det ska vara en lösning.

Snarare är individualiseringen av miljöpolitiken ett sätt för politiker och stora företag att komma undan sitt ansvar. Boven i dramat är företagen och industrierna som sätter vinstintresset före miljön. Det är samhällssystemet som möjliggör miljöförstöringen, inte individen. Det är alltså ett politiskt problem: Så länge företagen tillåts göra vinst på ett produktionssätt som förstör miljön, kommer problemet att bestå.

Vi är bland de länder i världen som har bäst förutsättningar att ersätta de miljöfarliga energikällorna som olja, atom- och kolkraft, med hållbara alternativ som vindkraft, sol- och bioenergi. I kombination med energieffektiviseringar inom industri och byggsektorn, skulle vi kunna ligga i täten i de branscher som skulle kunna ge mängder av nya, grönare jobb.

Idag (26/4) manifesteras och demonstreras det mot kärnkraft på över 20 platser i Sverige. 18.00 kommer det att vara en manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Arr: Grön Ungdom, Fältbiologerna, Ung Vänster, SSU, Jordens vänner, Green Peace

Det är inte du och jag som ska betala kapitalismens utsläpp. För att rädda klimatet krävs politisk förändring. Ung Vänster kräver:

  • Avveckling av kärnkraften
  • Utbyggd kollektivtrafik med nolltaxa
  • Straffavgifter för miljöförstörande företag
Det här inlägget postades i Demonstration och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *