Idag får man ofta höra att feministister inte är för kvinnans självbestämmande över hennes kropp om man är mot prostistution. Hon ska ju få välja själv. Vi menar att det oftast inte är kvinnans fria val att sälja sex. En internationell studie som gjorts med 854 prostituerade från sammanlagt nio länder visar att 89% av de prostituerade ville lämna prostitution men saknade alternativ försörjningsmöjlighet

vidare visade studien att prostitution på många vis är traumatiserande för de prostituerade. 71% av de tillfrågade hade blivit utsatta för misshandel och 64% hade blivit hotade med vapen. 63% hade blivit våldtagna och 68% uppvisade kriterier för könssjukdomar

Utifrån dessa siffror drar forskarna slutsatsen att prostitution generellt sett inte kan beskrivas som ett fritt val eller handla om samtyckande vuxna – hade dessa människor haft ett reellt alternativ skulle de inte vara prostituerade

I prostitutionen är maktrelationen mellan man och kvinna dragen till sin spets. Kvinnan används för mannen njutning, hennes sexualitet är utplånad. En kvinna som hamnar i prostitution kommer ofta från miljöer med sociala problem och många har blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Samhällets syn på kvinnan och hennes sexualitet förstärker känslan av hennes mindre värde. Genom prostitutionen fortgår de sexuella övergreppen i vuxen ålder. Prostitution är ofta sammankopplad med drogmissbruk. Man räknar med att cirka hälften av de gatuprostituerade i Sverige är missbrukare. Att ta sig ur prostitution är inte lätt. Samhället har en negativ, moraliserande syn på den prostituerade och självförtroendet är kört i botten.

Prostitutionen måste bekämpas, framförallt genom att ge ökat stöd åt de utsatta kvinnorna. Detta kan göras genom att utöka stödet till de grupper som arbetar med uppsökande verksamhet bland prostituerade. Det är även viktigt att kunna erbjuda bra vård, avgiftning och socialt stöd. Även ekonomiskt stöd, med rådgivning, är naturligtvis viktigt. Att kriminalisera de prostituerade är ingen lösning då det skulle leda till färre anmälningar av övergrepp, dessa är redan idag alltför sällsynta. En kriminalisering skulle dessutom stämpla den prostituerade som en brottsling, som en förövare.

Däremot stödjer Ung Vänster lagen som kriminaliserar sexköparen. Denna lag är viktig eftersom den placerar ansvarsbördan hos förtryckaren och inte hos den förtryckta. Vi inser att lagen inte kommer att få bort all prostitution, för det krävs andra åtgärder. Trots det är samhällets markering mot sexköparna mycket betydelsefull.

Ung Vänster kämpar mot prostitution, kvinnomisshandel, våldtäkt och porr, som är några av de grövsta uttrycken för kvinnoförtrycket.

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *