IDAHO- idag

Idag, 17 maj, är det IDAHO- International Day Against Homophobia, och det uppmärksammar Ung Vänster Göteborg & Bohuslän på olika håll i distriktet bland annat i Mölndal och Sotenäs. Ung Vänster Mölndal kommer att hålla till i Mölndals centrum och sprida information om Ung Vänsters HBT-politik och Ung Vänster Sotenäs kommer tillsammans med Vänsterpartiet hålla en manifestation i Kungshamn  kl. 18:30.


IDAHO

Ung Vänster anser att alla människor själva ska få välja vilken sexuell relation de vill leva i och vi motverkar diskriminering av HBT-personer. Många utsätts i dag för hot eller våld enbart för att de har en annan sexuell läggning än heterosexualitet. Detta kan vi aldrig acceptera.

De senaste åren har kampen för HBT-personers juridiska rättigheter tagit viktiga kliv framåt. År 2003 fick man rätt att prövas för adoption, ett par år senare kom en lag som möjliggjorde för lesbiska att bli gravida med hjälp av insemination och 2009 gjordes äktenskapsbalken könsneutral, för att ta några exempel. Men även om man kommit en bra bit på vägen när det gäller juridiska rättigheter, finns det mycket av fördomar och negativa attityder gentemot HBT-personer kvar att jobba mot. Ett tydligt tecken på att HBT-personer lever med en diskriminering, stigmatisering och ett osynliggörande, som får allvarliga konsekvenser, är att såväl fysiska som psykiska hälsoproblem är mer vanliga hos HBT-personer än hos andra. Det visar på behovet att fortsätta motverka de heteronormativa föreställningar som finns i samhället.

Skolan måste bli bättre på att i till exempel i sex- och samlevnadsundervisningen inte utgå ifrån att alla är heterosexuella, utan istället synliggöra det faktum att många har en annan sexuell läggning. Särskilt osynliggjorda och utsatta är unga HBT-tjejer. Kampen för sexuellt likaberättigande måste därför också genomsyras av ett feministiskt perspektiv.

Är du också för att HBT-personer ska ha samma rättigheter som heterosexuella? Kom med Ung Vänster i kampen mot diskriminering, för sexuellt likaberättigande. Bli medlem idag!

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *