Svårt att gå runt för Göteborgs studenter

Att vara student idag är på många sätt hårt. Framför allt är det det mest basala som ställer till det för Göteborgs studenter: det är svårt att hitta en bostad som man har råd att bo i, och det är svårt att få pengarna att räcka till.

Sedan 2006 har det knappt byggts några hyresrätter alls. Alliansen, med Moderaterna i spetsen, har tagit bort alla subventioner för byggande av hyresrätter, vilket såklart har resulterat i att det nästan inte byggs några hyresrätter alls. Istället ombildas hyresrätter till bostadsrätter vilket stänger igen möjligheterna för ungdomar att flytta hemifrån, och studera på andra orter. Den pressade bostadsmarknaden gör att det är svårt att begränsa sina utgifter genom att planera sitt boende, och illegala andra- och tredjehandskontrakt är mer regel än undantag. Göteborgs Förenade Studentkårer har gjort en sammanställning av hur Göteborgs studenters ekonomier ser ut, och det är påtagligt att boendekostnaderna slår hårdare i Göteborg än på andra håll i landet. Ung Vänster kräver billiga hyresrätter och studentbostäder. Kan man sänka skatten med 100 miljarder, så kan man också bygga hyresrätter åt Sveriges studenter.

Göteborgs Förenade Studentkårer tar även upp avsaknaden av studentrabatt i kollektivtrafiken i sin rapport. Såhär skriver man: ”Det finns enbart en ungdomsrabatt på kommunladdningen, som gäller till och med 25 år. I Göteborg finns ca 10 000 heltidsstudenter som är 26 år eller äldre och därmed behöver betala mer än sina kurskamrater för kollektivtrafiken. Det motsvarar ungefär var femte student.” Vi är många som tjänar på att man satsar på kollektivtrafiken, framförallt studenter och kvinnor som är de som för närvarande nyttjar kollektivtrafiken allra mest.

I rapporten kan man se att Göteborgs studenter går back drygt 1000 kr per månad men istället för att politikerna kommer med konkreta lösningar, skyller de på individen. Det tas som självklart att man som student ska hinna ha ett extrajobb vid sidan av heltidsstudier, om man har turen att få ett, vill säga. De som är mest utsatta ekonomiskt är studenter med barn.

Vad finns det för lösningar? Det har kommit ett flertal lösningar från den blå hållet när det gäller bostadsbristen, allt ifrån att det ska vara lättare att hyra i andrahand, till att man ska få hyra ut vindsförråd. Inget förslag har handlat om att faktiskt bygga bostäder åt unga och studenter. Ung Vänster kräver att staten och kommunerna investerar och bygger bort bostadsbristen med klimatsmarta billiga hyresrätter.

Det mest verkningsfulla sättet att få fler att välja att åka Kollektivt är att inför nolltaxa. En helt skattefinansierad kollektivtrafik är inte orealistiskt och inte heller särskilt dyrt. Faktum är att de allra flesta skulle tjäna på att betala via skattesedeln istället för med avgifter. Dessutom kan man finansiera nolltaxan genom trängselskatter, vilket är ett bra sätt att omfördela resurser från privatbilism till kollektivtrafik.

Visst kommer Alliansen höja studiemedlet med 460 kr per utbetalningstillfälle men, precis som Göteborgs Förenade Studentkårer skriver, det är bara lånedelen som höjs. Ung Vänster kräver att man höjer studiemedlet med 2000 kr där en majoritet ska ske på bidragsdelen.


Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *