Chefen ser dig

Förra veckan skrevs det i Bohuslänningen om en restaurang i Uddevalla där ägaren satt upp kameror för att övervaka sina anställda. Det är inget isolerat fenomen utan en del i en större samhällsutveckling. En TCO undersökning visar att 6 av 10 svenskar anser att övervakning och kontroll på jobbet har ökat. Därmed ökar också arbetsgivarnas makt på bekostnad av de anställdas trygghet.

Utvecklingen mot ett övervakningssamhälle har pågått länge och den personliga integriteten blir allt oftare satt på undantag. Vet man att chefen ser och hör en vart man är så leder det till ökad stress. Bästa sättet att skapa missnöjda arbetare är att visa att man inte litar på dem. Missnöjda och otrygga arbetare jobbar också mindre effektivt än de som får större personligt ansvar och trivs med sitt jobb, säger Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsordförande Emelie Kinberg.

Om man är missnöjd med chefen och arbetssituationen, hur ska man våga diskutera det med sina arbetskamrater och tillsammans organisera sig för sina rättigheter om det finns en kamera i lunchrummet? Arbetsgivarna har redan stor makt över sina anställda, de behöver inte ytterligare kontroll, fortsätter Emelie Kinberg.

Ung Vänster menar att en av grundstenarna i ett demokratiskt samhälle är rätt till personlig integritet. Det måste införas en lag om integritetsskydd i arbetslivet. Vi måste ha rätt till ett privatliv som arbetsgivaren inte har insyn i.

 

Det här inlägget postades i Artikel, Pressmeddelande, Uttalande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *