Spärra in mördarna

En utav de första sakerna som högerregeringen gjorde när de kom till makten var att lägga ner arbetslivsinstitutet där man bedrev forskning kring arbetsmiljö – och säkerhet. Regeringen har även sänkt budgeten för arbetsmiljöverket, som bland annat är ute och gör inspektioner av arbetsmiljön på arbetsplatser, med 115 miljoner. Detta har minskat antalet inspektioner med 10 000 per år. Var tredje anställd på arbetsmiljöverket har tvingats sluta och mellan 2009 och 2010 minskade antalet inspektörer från 300 till 400 stycken. Till följd av nedskärningarna kan vi se hur olyckorna på arbetsplatserna ökar.

Det är få arbetsgivare som döms för arbetsmiljöbrott, men de som ändå döms behöver inte oroa sig. I praktiken ger en dödsolycka en villkorlig dom och lite småböter. Men mord blir inte mindre allvarliga bara för att de sker under arbetstid och gärningsmännen bär slips.

Enda sättet att tvinga arbetsgivarna att sätta våra liv och hälsa framför sina egna vinster är att slå där det gör ondast – mot plånboken och den personliga friheten. Ung Vänster Göteborg & Bohuslän kräver att företagsböterna vid arbetsolyckor höjs kraftigt och arbetsgivare som är ansvariga för dödsolyckor ska spärras in. Vid grova brott bör företagen beslagtas. Det krävs även att man ökar säkerhetsinspektionerna och åter öppna upp arbetslivsinstitutet.

Vad kan jag göra?
Rättigheter är inte något man får, det är något man tar. Det är först när vi går samman med våra arbetskamrater som vi kan försvara våra rättigheter och driva igenom bättre arbetsvillkor och högre löner. Då kan vi tillsammans bestämma att vi vägrar att arbeta utan den bästa skyddsutrustningen och komma överens om att på vår arbetsplats – här stressar vi inte. Som medlem i facket får du hjälp om du får problem på din arbetsplats.

Läs hela flygbladet här

För mer siffror och statistik: Läs Arbetsmiljöverkets årliga rapporter om arbetsskador. (ex Arbetsskador 2010)

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *