Inhyrda vårdas med livshotande skador efter arbetsolycka

Sju inhyrda arbetare skadades under tisdagskvällen efter en explosion i en kalkugn på företaget Nordkalk i Luleå. För två av dem är tillståndet livshotande. Våra tankar är hos de skadade och deras familjer. Vi hoppas att allt går bra och att de snart får komma hem till sina kära.

Varje allvarlig arbetsplatsolycka är en tragedi för den som drabbas, dess familj, vänner och arbetskamrater. Varje olycka är också en del av något större I Sverige år 2011 dör varje vecka en arbetare på grund av en arbetsplatsolycka. Varje år dör dessutom 1000 svenskar i arbetsrelaterade sjukdomar och över 55 000 arbetsskador anmäls. Och bakom varje siffra i Arbetsmiljöverkets statistisk finns orsaker som stress, underbemmaning, besparingar, rädsla för att få sparken, bristfällig utbildning. dålig skyddsutrustning och så vidare. Och det finns de som är ansvariga för det här, det är företagsägare som prioriterar högre vinster framför de anställdas liv och hälsa.

Det är tyvärr få arbetsgivare som döms för arbetsmiljöbrott, och de som ändå döms behöver inte oroa sig. I praktiken ger en dödsolycka en villkorlig dom och lite småböter. Men mord blir inte mindre allvarliga bara för att de sker under arbetstid och gärningsmännen bär slips.

Vi kräver att böterna för arbetsmiljöbrott höjs kraftigt och att de ansvariga spärras in. Vid grova brott bör företagen beslagtas. För tyvärr är det så att money talks. Först när det kostar ordentligt så kommer arbetsgivarna öppna plånboken och börja förbättra våra arbetsvillkor.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *