Satsa på yrkesprogrammen

Tisdagen den 17:e januari kan man läsa i bohusläningens uddevalladel att andelen elever som söker yrkesprogram till gymnasiet fortsätter att minska. Värst har det varit på John Bauer gymnasiet där antalet ansökningar har minskat med 23%. Det är problematiskt att ansökningarna sjunker så mycket och jag anser att det finns ett antal bakomliggande orsaker. För det första så har den borgerliga regeringens gymnasiereform gjort att det är mycket svårare än tidigare att få en högskolebehörighet om man väljer ett yrkesförberedande program, vilket naturligtvis leder till att någon som är osäker på vad man ska välja till gymnasiet väljer ett teoretiskt framför ett yrkesförberedande program eftersom att möjligheterna efter gymnasiet är större. Den borgerliga gymnasiereformen är något som cementerar klasskillnaderna och gör det mycket svårare att utbilda sig till något annat exempelvis om det inte finns jobb inom det man utbildat sig till eller om man vill göra något annat. Vidare är det så att de yrkesförberedande programmen har en så dålig nivå på utbildningen att man inte kan få ett jobb direkt efter gymnasiet om man inte lyckas få jobb som lärling vilket inte är helt lätt med den arbetslösheten som finns idag.
Istället borde man höja statusen på de yrkesförberedande programmen genom att återigen göra så att man på en gång får en högskolebehörighet. För att lösa problemet med den låga klassen på utbildningen borde skolorna i samråd med arbetsgivare och fackföreningar utforma utbildningen så att man får den kunskapen som efterfrågas. Vidare måste man satsa mer resurser på elevernas praktik så att den känns meningsfull och att man får relevanta kunskaper inom det området man har utbildat sig. Om man inte löser problemen med de praktiska gymnasieprogrammen så kommer ungdomsarbetslösheten öka och företag kommer att ha svårt att hitta duktigt folk.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *