Sjuksystrarnas kamp är vår kamp!

Vi vill ha en fungerande sjukvård, där arbetarna som jobbar i vår gemensamma vård och omsorg får löner som det går att leva på. Vi ska inte ha sjuksköterskor som är sönderstressade, springer av sig benen och får magsår, för att verksamheten är underbemannad. Vi ska inte ha personal inom offentlig sektor som inte får tillräckligt betalt för det jobb de utför.

”Inte under 24000” är ett lysande exempel på hur människor som brinner för sitt jobb och sitt yrke går från en enkel vision – rimliga löner – till konkret handling -bojkott av jobb som ger lägre än 24000 i månaden. Ung Vänster Göteborg & Bohuslän stödjer detta initiativ av många olika skäl.

Det handlar om att värdera det jobb som utförs, i detta fall sjuksköterskornas, och det inspirerar till kamp inom övrig offentlig sektor. Vi vill att dessa initiativ och denna kamp för en värdig lön ska gälla alla yrken inom offentlig sektor.

Borgarna drar ner på sjukvården och vill att välfärdsarbetare betalar deras kris. Vägen ut ur krisen kan inte vara att sparka personal eller ge de för låga löner! Istället borde det skjutas till mera pengar in i vården och anställas mer personal. Den personalen ska med gott samvete kunna gå på fortbildningar och veta att det täcks upp, så att inte arbetskamraterna och patienterna blir lidande. Det ska vara en självklarhet att arbetstryggheten är säkrad och tillsvidareanställningar är givet.

Vi kan inte ha en verksamhet som till stor del bygger på osäkra anställningar, vi behöver mer trygghet, inte mindre. Det är inte lägre löner och sämre arbetsvillkor, utan bättre löner och bättre arbetsvillkor som på lång sikt kommer ge en bättre offentlig sektor och generera fler arbeten. Det är inte vi arbetare som ska betala för borgarnas nedmontering av den offentliga sektorn.

Det är vi som arbetar som ska ha makten över våra liv och våra jobb. Det är inte byråkraterna i Rosenbad som ska avgöra huruvida vi får en god sjukvård eller inte. Det är med enad kamp vi ska få behålla våra rättigheter. God sjukvård är inget privilegium – det en rättighet. Och rättigheter är ingenting vi får gratis, det är något vi måste kämpa oss till. ”Inte under 24000” handlar om yrkesstolthet, en värdig sjukvård åt alla och ett typexempel på hur vi människor kan kämpa tillsammans. Det är nu upp till alla nyexaminerade sjuksköterskor att hålla ihop i den frågan och inte vika sig för rädslan att inte kunna få något jobb överhuvud taget. Ni kan vinna denna kamp och vi solidariserar oss med den till 100%.

Ung Vänster vill uppmana alla att solidarisera sig med detta krav. Vi kräver högre löner och mer personal i offentlig sektor, för en bättre arbetsmiljö, som i sin tur kommer ge en bättre vård och välfärd för alla.

Antaget på Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsårskonferens 4-5 februari

Det här inlägget postades i Stöduttalande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sjuksystrarnas kamp är vår kamp!

  1. Pingback: Sjuksköterskornas löneuppror: de är den RIKTIGA fackföreningen! « På jobbet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *