Sverige fortsätter med tvångssteriliseringarna

Ända sen 70-talet har transpersoner i Sverige haft möjlighet att göra könskorrigering, men har samtidigt starkt diskriminerats av förlegade lagar om tvångssteriliseringar. Den nuvarande lagen om könskorrigering kom till år 1972, efter decennier av masstvångssteriliseringar. Lagen innebär att en person som önskar att korrigera sitt juridiska kön, måste vara ogift, myndig, svensk medborgare och vara steriliserad. Lagen innebär i praktiken att en gift person måste skilja sig för att få korrigera sitt kön, och att personen även som steriliserad, inte kan spara ägg eller spermier, utan dessa måste förstöras enligt den nuvarande lagen.

Lagen tillåter tydligt diskriminering av transpersoner och tvångssteriliseringar är ett brott mot mänskligheten. Ung Vänster ser den nuvarande lagen som förlegad, eftersom den har tydligt sina grunder i de rasbiologiska tvångssteriliseringarna som skedde mellan 1934 och 1975, då 63 000 människor steriliserades mot sin vilja. Dessa människor ansågs helt enkelt som ”promiskuösa”, ”asociala”, ”sinnesslöa” eller att de hade ”kroppsfel”. I realiteten rörde det sig främst om kvinnor från socialt utsatta folkgrupper och minoriteter.

Ung Vänster vill ha ett slut på detta brott mot mänskligheten. Sverige kan inte kalla sig ett land som följer mänskliga rättigheter, när det finns lagar som tydligt diskriminerar transpersoner, som redan är en utsatt grupp i samhället. Socialstyrelsens utredning om transpersoners situation som kom 2010 slår fast att kraven på att vara ogift och steril ska slopas helt. Regeringen har alltför länge undvikit att agera och har ansvarslöst tagit sig vid Kristdemokraternas linje om att fortsätta förhindra en förändring i lagen. Att ständigt skjuta på upprivningen av lagen innebär att acceptera ohälsa bland transpersoner. Vi måste alltid försvara rätten till den egna kroppen. Staten ska inte få inkräkta på människors kroppar på ett sådant här vidrigt sätt.

Ung Vänster har fått nog av regeringens aktiva motstånd mot transpersoners rättigheter. Vi kräver ett slut på tvångssteriliseringarna en gång för alla. Det är dags att lägga denna del av Sveriges mörka historia av tvångssteriliseringar bakom oss.

Antaget på Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsårskonferens 4-5 februari 2012

 

Det här inlägget postades i Uttalande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *