Nej till ACTA och Datalagringsdirektivet!

Lördagen den 25:e februari samlades över 1 500 personer vid Götaplatsen här i Göteborg för att sedan marschera till Gustav Adolfs Torg i ett demonstrationståg för att protestera mot det nya handelsavtalet ACTA. Det var en lång rad talare från flera olika organisationer, som till exempel Piratpartiet, Grön Ungdom samt Vänsterpartiet

Att länka till en låt på facebook är en av de saker som kan stå dig dyrt om handelsavtalet ACTA går igenom. Då kan du inte bara bli ett offer för stämning utan som det verkar även få din facebook-sida nedlagd och ditt internet avstängt. Nu slår de verkligen där det gör ont.

Avtalets uttalade syfte är att samordna kampen mot upphovsrättsbrott. En bärande del i avtalet är principen om att internetleverantörerna ska samarbeta med statsmakterna för att reglera innehållet på internet, och att de undertecknande länderna ska vidta straffrättsliga åtgärder för misstänkta brott mot upphovsrätten.

Avtalsinnehållet och förhandlingarna har hela tiden varit omgärdade av stark sekretess och mycket hemlighetsmakeri, där möjligheten till insyn och påverkan varit obefintliga såväl för medborgare som folkvalda. Kärnan har varit näringslivets vilja att försäkra sig om en fortsatt dominans och stärkt kontroll över den information som utgör internet. Istället för att framöver utgöra en fri mötesplats där kultur och information används och utbyts, så kontrolleras och begränsas tillgängligheten.

Det här är en del i en större helhet, som går i hand med exempelvis Googles ambitioner att samla in och göra pengar på information om enskilda individers sökmönster och nöjesindustrins intresse av att styra kulturutbudet och konsumtionen i sin riktning, men även med mer ljusskygga regeringars intresse av att kontrollera informationsflöden och yttrandemöjligheter. Friheten på internet är hotad.

Den andra februari fick dock Vänsterpartiets riksdagsledamot beskedet på EU-nämnden om att implementeringen av ACTA-avtalet lagts på is tills vidare och att riksdagen inte kommer skriva under någon proposition om frågan så länge den ligger hos EU-domstolen. Det hindrar dom dock inte från att under tiden försöka få igenom andra förslag på andra sätt att övervaka oss, som Datalagringsdirektivet som riksdagen kommer debattera och rösta om imorgon (onsdag).

Datalagringsdirektivet är ett lagstiftningsbeslut i EU för att få en gemensam standard om trafikdatan som sparas bland EUs medlemsländer och innebär att  ens trafikinformationen på nätet sparas. Trafikinformationen innebär att information om vilka man kontaktar, var man befinner sig samt när man kontaktar dom över telefon eller internet. Detta gör det möjligt för staten att helt kartlägga en persons privatliv.

När det kommer till grundläggande demokratiska rättigheter är detta hemlighetsmakeri helt oacceptabelt, men än har Sveriges riksdag inte skrivit under avtalet. Ung Vänster kräver att regeringen lyssnar på befolkningen och säger nej till ACTA och Datalagringsdirektivet.

Det här inlägget postades i Artikel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nej till ACTA och Datalagringsdirektivet!

  1. las artes skriver:

    Lördagen den 17:e Mars hölls ett protestmöte mot datalagringsdirektivet i Helsingborg, där Kommunistiska Partiet och RKU deltog. Nedanstående text delades ut som flyblad under protesten.FRA, ACTA och DLD. Ständigt kan vi läsa om nya lagar som ska införas för att skydda medieföretagens vinster och övervaka vanliga medborgare. Denna gång gäller det datalagringsdirektivet, DLD, som EU gör allt för att påtvinga sina medlemsstater. Utökad övervakning och datalagring står högt på önskelistan för EU-eliten, som siktar mot att bygga ett europeiskt kontrollsamhälle.Om Sveriges riksdag röstar igenom direktivet den 21:a Mars kommer det att innebära att teleoperatörer och bredbandsbolag tvingas spara information om vilka du haft kontakt med via telefon eller internet samt var du befunnit dig vid dessa tidpunkter. Det är inte acceptabelt att en rättstat sparar information av denna typ, helt utan krav på brottsmisstankar. Kanske ser överheten oss alla som potentiellt kriminella? Enligt förespråkarna ska den lagrade trafikdatan underlätta tillslag mot grov organiserad brottslighet och terrorister. I realiteten kommer det att vara vanliga medborgares integritet som hotas. Vi kommunister och andra inom vänsterrörelsen var i årtionden hemligt åsiktsregistrerade och övervakade av SÄPO, helt i strid mot grundlagen. Nu flyttar polisstaten fram sina positioner, nu ska övervakningen gälla alla medborgare utan att makten ska behöva mörklägga sina intentioner. Tyvärr verkar samtliga riksdagspartier vara för datalagringsdirektivet i en eller annan form, även om en del hävdar att de är emot lagen men tvingats kompromissa. De borde skämmas!Kommunisterna kräver• Att riksdagen stoppar datalagringsdirektivet!• Att FRA-lagen och ACTA-avtalet skrotas!• Att Sverige lämnar övervakningsunionen EU!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *