Nu smakar Cloetta beskt


Foto: Johan Apel Röstlund, Arbetaren.

Trots miljonvinster till aktieägarna har Cloetta valt att planera nedläggningen av att godistillverkningen och lagerverksamheten i Gävle, Alingsås och finländska Aura. Det är totalt 345 anställda – varav 150 i Gävle – som berörs av nedläggningshotet och som riskerar att mista jobbet. Innan sammanslagningen av Cloetta och Leaf i december hade Livs fackklubb i Gävle inte fått några signaler om nedläggning. Nu har företagsledningen ”helt plötsligt” beslutat att göra en helomvändning och alltså ljuga arbetarna rakt upp i ansiktet.

Att Cloetta redan gör vinst och göder direktörernas plånböcker är redan helt förkastligt – men det nöjer sig inte Cloetta med. Att arbetarna alltid ställt upp på ledningens krav om att slimma produktionen räcker inte heller – istället vill de flytta tillverkningen av Ahlgrens bilar till Ljungsbro och Läkerol till Slovakien, där lönerna är väsentligt lägre än i Sverige. De vill alltså ställa arbetare och arbetare mot varandra för att kunna pressa ner lönerna globalt.

Med plakat och paroller såsom ”Den kapitalistiska terrorismen våldför sig på samhället. Arbetare stå upp!” demonstrerade den 15 mars Gävlebor, Pappers, Livsklubben på Läkerol mot planerna om nedläggning och krävde att de skulle stoppas. Ung Vänster ställer sig bakom facket och de anställdas krav och uppmanar alla att solidarisera sig med dem. För Cloetta verkar människor inte vara mer än bara siffror – för oss är det annorlunda. För oss är det de anställda som skapar smaken vi tycker om. Cloettas produkter kommer därför inte smaka likadant, de kommer smaka beskt.

Om företagsledningen ändå fullföljer sina planer anser vi att företag som behandlar sina arbetare som slit och slängvaror inte förtjänar att behålla sina fabriker i Sverige och att de ska tas över av stat eller kommun. Vi kommer aldrig acceptera företagens utpressningsmetoder där de leker och spelar ”Vilket land vill arbeta för lägst lön?” med våra liv!

Vi som jobbar har aldrig fått något gratis. Alla förbättringar har vi kämpat oss till.
Därför stödjer vi de anställdas kamp.

Antaget av distriktsstyrelsen den 25 mars 2012.

Det här inlägget postades i Stöduttalande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *