Bemanningsanställda organiserar sig i Göteborg!

Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Anställda på bemanningsföretaget Lernia har startat upp ett fackligt nätverk för att på sikt bygga upp en egen fackklubb. Anställda har i bland annat Dagens Arbete och Västekot berättat om problem med löner, frånvaron av säkerhetsrutiner, tystnaden som följer med den osäkra anställningen och andra problem. Med facklig organisering så kommer möjligheten att se till så att alla får de rättigheter som de idag bara har på pappret, och man kommer kunna kämpa sig till ännu bättre arbetsvillkor.

Omkring 500 personer arbetar idag för Lernia i Göteborg, främst inne i Volvos fabriker. Det är inga nya jobb som skapats av bemanningsbranschen – om Volvo inte hade kunnat hyra in dem så hade lika många personer arbetat där inne, men med samma arbetskläder och villkor som de som idag är anställda av Volvo. Poängen med inhyrningen är frånvaron av anställningsskydd på den arbetsplatsen som man arbetar på, man får en arbetsstyrka som kan skickas in och ut i fabriken hur som helst.

I höstas försökte Bemanningsbranschen göra något åt sitt med rätta skamfilade rykte, man genomförde en kampanj för att hitta på ett nytt och fräscht namn på inhyrda arbetare. Svaret blev en proteststorm från anställda i branschen som genomförde en egen tävling där ordet Slav vann med stor marginal. En del av berättelserna som skickades in av de inhyrda kan läsas här.

– Vi vill att man förbjuder bemanningsföretag så att de som arbetar som inhyrda kan få riktiga anställningar på de arbetsplatser de arbetar på. Men tills det är uppnått så måste förstås de som arbetar för bemanningsföretag organisera sig, det är enda sättet att få bättre arbetsvillkor på sin arbetsplats, säger Luisa Moncada Escobar, från distriktsstyrelsen för Ung Vänster Göteborg och Bohuslän.

Här kan du titta på det fackliga nätverkets hemsida.

Det här inlägget postades i Artikel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bemanningsanställda organiserar sig i Göteborg!

  1. mercadee skriver:

    På Dagab i Jordbro söder om Stockholm kompletteras de 350 anställda lagerarbetarna ständigt av mellan 5 och 50 inhyrda, främst från bemanningsföretaget Store Support. Handels klubbordförande Johnny Ahlgren har förståelse för att arbetsgivaren behöver hantera ojämn arbetsbelastning, men tycker att det är för många inhyrda.– Man skulle kunna skapa 20 riktiga tjänster med bättre arbetsvillkor. Klubben är beredd att förhandla om flexibilitet, till exempel att jobba mer i december och mindre i januari.Att minst 90 procent av personalen på lager ska vara egna tillsvidareanställda är det avtalskrav som de flesta förtroendevalda inom partihandeln tycker är allra viktigast. Inhyrningen splittrar lagerarbetarna och gör facket svagare, förklarar Johnny Ahlgren, och betonar att uppfattningen delas av många lagerklubbar.– Det blir en press nedåt på lönerna. Bemanningsföretagen konkurrerar om att vara billigast. Ju mer de fuskar desto större vinst, säger han.Klubben har svårt att kontrollera att bemanningsföretagen följer bemanningsavtalet.– Det är omöjligt att följa upp eftersom deras anställda är rädda. Den som anmäler intresse för ett fackligt uppdrag riskerar att bli flyttad till en annan arbetsplats. Sedan Dagab började anlita bemanningsföretag 2003 har Handels fackklubb tvingats se sin makt försvagas.– När arbetsgivaren tidigare ville att vi skulle jobba natt kunde klubben begära 100 procents ob-tillägg, annars blev det inget nattskift. I dag erbjuder de 70 procent, och om vi inte accepterar så hyr de in i stället.Johnny Ahlgren inser att kravet att begränsa inhyrning inte är populärt hos arbetsgivarna. För att få igenom kravet måste Handels vara berett att gå i konflikt.– Ingen vill ha strejk. Men tar vi inte konflikt nu så får vi inte igenom det nästa gång. Då försvinner vi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *