Näthat mot kvinnor är ett hot mot demokratin

Nyligen uppmärksammade Uppdrag Granskning det näthat som mer och mer har brett ut sig. Det handlar om att män försöker tysta kvinnor som syns i det offentliga och ”sätta dem på plats”. Kvinnor får inte utrymme att synas och höras som människor utan bedöms utifrån sitt kön och utsätts för trakasserier och grova hot på grund av att de är kvinnor, och när de berättar om sin rädsla skrattas de bort.

Den könsmaktsordning som förtrycker kvinnor på alla plan i samhället blir också ett hot mot demokratin när kvinnor ständigt skräms till tystnad. I ett fungerande demokratiskt samhälle måste alla fritt kunna diskutera åsikter utan att få våldtäkts- och dödshot.

Vi är trötta på att kvinnors trygghet aldrig prioriteras. Att kvinnor inte tillåts ta samma plats som män kommer vi aldrig gå med på. Vi kan aldrig acceptera en begränsning av demokratin och kvinnors möjligheter. Hot och kränkningar är inte mindre förnedrande eller hotfulla för att de skrivs på nätet utan de måste tas på fullt allvar. Ett hot är alltid ett hot och de strukturer som tillåter och normaliserar detta vidriga beteende måste fortsätta bekämpas.

Antaget av Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsårskonferens 2013-02-10

Det här inlägget postades i Uttalande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *