Vagnen ska bli avgiftsfri!

Gratis kollektivtrafik finns i 49 städer, vi ska kämpa för nummer 50

Att kunna röra sig fritt i sin stad borde vara en självklarhet. Men rörelsefriheten blir allt mer begränsad på grund av priserna i kollektivtrafiken som ständigt höjs. Allt färre har råd att använda kollektivtrafiken, folk kan inte ta sig dit de vill och får allt mindre möjligheter att ha en meningsfull fritid och en fungerande vardag.

Avgiftssystemet slår hårdast mot de som använder kollektivtrafiken mest och har lägst inkomster: kvinnor, låginkomsttagare, ungdomar, asylsökande och papperslösa. Personer som saknar svenskt medborgarskap kan riskera utvisning bara för att de inte har råd med biljetten. Kontrollanter och polis använder avgiftssystemet för att jaga papperslösa för att utvisa dem till tortyr, krig och förtryck.

Alla vi som tjänar under 50 000 i månaden tjänar på en skattefinansierad kollektivtrafik. När borgerliga politiker säger att gratis kollektivtrafik är en omöjlighet säger verkligheten annorlunda. Sydney, Bangkok och Tallinn är bara några exemplel på storstäder med fungerande gratis kollektivtrafik. Även här i Sverige har vi exempel på orter med nolltaxa, Kiruna och Avesta är ett par exempel.

Idag slösas pengarna i kollektivtrafiken på dyra biljettautomater som ständigt byts ut och biljettkontrollanter som kostar samhället miljoner. Dessutom tar ägarna i de privata bolagen ut miljonvinster. Med nolltaxa i kollektivtrafiken skulle de här pengarna sparas in och kunna användas till att bygga ut kollektivtrafiken och förbättra kvalitén. Det skulle leda till att fler väljer kollektivtrafiken framför bilen. Trängsel och avgaser som är skadliga för människor och klimat skulle minska. Utan hotfulla och ibland våldsamma kontrollanter försvinner en rädsla som många känner i kollektivtrafiken.

Precis som andra viktiga samhällsfunktioner som skola och sjukvård tycker Ung Vänster att kollektivtrafiken ska ingå i välfärden. Ung Vänster Göteborg och Bohuslän kräver nolltaxa i kollektivtrafiken. Högern och trafikbolagen kommer inte ge oss detta gratis. Under 2013 kommer vi därför driva en kampanj kring gratis kollektivtrafik och samla in namnunderskrifter för att begära en folkomröstning om detta i kommunen.

Antaget av Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsårskonferens 2013-02-10

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Uttalande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *