Nej till rasprofilering!

Sveriges regering är väldigt noga med att påpeka hur generösa de är gällande asylpolitik, de talar med stolthet över hur givmilda våra myndigheter är när det gäller uppehållstillstånd för människor i akut behov av skydd. Man talar gärna om det givmilda i att ta emot en andel flyktingar, men man blundar gärna för de tiotusentals papperslösa i Sverige. Man blundar gärna för de fall då man givit avslag för asylansökan och därmed dömt flyktingar till tortyr, förtryck och även döden när de utvisas till stater där politisk åsikt, sexuell läggning och identitet, etnicitet och religiös tillhörighet utgör ett hot mot säkerheten. Man blundar gärna för den grupp av människor som tvingats leva i det dolda, i hopp om att komma undan faran som de kan utsättas för vid en utvisning.

Projektet REVA, Rättssäkert och Effektivt Verkställighetsarbete, är ytterligare en av metoderna som vår regering använder för att neka asyl till de många behövande, men också för att splittra arbetarklassen. Genom att hävda till utlänningslagen rättfärdigar man ”slumpmässiga” id-kontroller där utseende och religiös tillhörighet står till grund för misstankar om olaglig vistelse i Sverige. Genom att hävda till individens bästa och hävda att man vill förebygga att papperslösa utnyttjas av oseriösa arbetsgivare eller drivas till prostitution eller brottslig verksamhet för att försörja sig, när man i själva verket stänger dörren för många personer i behov av skydd och stöd, inte minst barn och funktionsnedsatta personer.

Migrationsministern Tobias Billström hävdar att dessa kontroller är nödvändiga för att motverka lagbrott, när det i själva verket är vår regering och inte minst polisen som tänjer lagarna kring asylpolitik. Trots att många har påpekat det orättvisa och olagliga i REVA finns det inga tankar på att dra tillbaks projektet, snarare tvärt om. En upptrappning av projektet är på väg, vilket innebär att Göteborg också kommer att vara en av de städerna där fördomsfulla, orättvisa och ineffektiva id-kontroller kommer att utföras. Ett uppenbart hot mot många människors liv.

Vi kräver att REVA stoppas. Ett projekt som bygger på fördomar och föreställningar om hur brottslingar ser ut är inte bara diskriminerande, det legitimerar också utanförskapet som Sverigedemokraterna förespråkar. Istället för massutvisningar vill vi se ett öppnare Sverige, ett Sverige där alla människors värde är jämlik, inte bara på pappret. Ett Sverige där många människor kan finna en fristad från krig och förföljelse.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *