Kampen för nolltaxa är igång!

Nu är kampen för nolltaxa i kollektivtrafiken i full gång! Nolltaxeinitiativet syftar till att samla in nog med namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning om att ta bort avgifterna ur kollektivtrafiken. Det innebär rent konkret att man inte ska behöva köpa biljett för att åka buss och spårvagn i Göteborgs kommun, och att allt finansieras genom skatten i stället.

Det borde vara en självklarhet att alla ska kunna röra sig fritt i staden där man bor. Att kunna ta sig till skolan, jobbet eller träningen utan att behöva betala för dyra biljetter eller månadskort. Men i stället för att sänka biljettpriserna läggs skattepengar på dyra kontrollanter och på biljettautomater som byts ut lite då och då. Med biljettkontrollanterna skapas en obehaglig stämning på spårvagnarna. Det är orimligt att hota folk att betala för något som borde vara en självklar rätt för alla.

Det är de med de lägst betalda jobben som utnyttjar kollektivtrafiken mest, medan de som kör bil oftare är högavlönade män. Det är orimligt att en ung tjej som jobbar timmar i vården ska betala lika mycket för ett busskort som en rik företagsledare.

Sedan en tid tillbaka får till och med vinstdrivna aktiebolag köra kollektivtrafik. Deras enda intresse är att plocka ut vinst ur verksamheten. De här pengarna kan vi i stället lägga på att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. Med en gratis kollektivtrafik skulle fler åka och miljöutsläppen skulle minska drastiskt.

Därför kämpar vi nu för att ta bort alla avgifter i kollektivtrafiken! Vårt mål är att samla så många namnunderskrifter som kräver en folkomröstning, att kommunen blir tvungna att genomföra en.

Kampanjen pågår till 28 februari 2014. Fram till dess behöver vi vara många – kom med i kampen för nolltaxa du också! Vill du gå med i Ung Vänster kan du göra det här. Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till goteborg@ungvanster.se.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kampen för nolltaxa är igång!

 1. Johan eliasson skriver:

  Bra, håller med kollektivtrafik borde vara gratis. Etc tog fram siffror på vad det skulle kosta, och det var inte speciellt mycket.

 2. Franken skriver:

  Vart ska man skriva under? ♡

  • göteborg skriver:

   Hej!

   Vad roligt att se att så många vill skriva under på detta! Det stämmer också överens med den väldigt peppande reaktion vi får när vi står ute på stan och samlar underskrifter – vi är många som tycker att gratis kollektivtrafik borde vara självklart.

   För närvarande finns inte namninsamlingen digitalt, och vi har heller inga formulär för utskrift tillgänliga, men vi kommer titta närmare på möjligheterna att ordna sådant. Tack för tipsen!

 3. Tobias skriver:

  Hade varit sjukt bra med info om var man skriver på här! En länk till utskrivbart formulär hade också varit praktiskt. Hejaheja!

 4. Patrik J A skriver:

  Skulle gärna skriva på, om jag bara visste var… Länk?

 5. Lars Söderström skriver:

  Jag betalar mellan 400 och 600 :- i månaden i straffavgift för att ta mig till mitt arbete utöver vägskatt och bensinskatt. Något vettigt måste pengarna användas till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *