Farima Shas första maj tal på Rymdtorget

Kamrater
Idag är det första maj- arbetarrörelsens högtidsdag. Det är en dag för att minnas och fira arbetarrörelsens kamp, den kamp som demokratiserat samhället och förbättrat livsvillkoren för efterföljande generationer. Det är en dag för stolthet över vårt gemensamma arbete för rättvisare levnadsvillkor. Men det är också en dag för att tillsammans samla styrka, glädje och självförtroende i vår kamp för en rättvis, jämlik och solidarisk värld. Idag är vår dag.

 

Kamrater,
Vi har olika kön och sexuell läggning, talar olika språk, har olika livserfarenheter, utbildningsbakgrund, kultur och tro. Vi är födda i olika städer, vi är unga och gamla och några av oss har funktions-nedsättningar.

 

Men vi har en sak gemensamt och det är att vi alla är människor.

 

I dagens Sverige har den som inte är född här eller den vars föräldrar inte är födda här, ofta svårare att få ett jobb och en bostad. Och den som bär religiös eller kulturell klädsel riskerar att utsättas för diskriminering eller hatbrott. Så ska det inte vara. Alla ska ges lika möjligheter att vara en del av samhället och förutsättningar att ta del av rätten till bostad, utbildning och arbete.  Att bygga ett bra samhälle handlar inte om att människor ska anpassa sig för att passa in.

 

Ett bra samhälle där det finns en plats för alla skapas genom att se till att var och en själv får välja hur hen vill leva sitt liv och med vilka ord hen vill beskriva sig. I ett sådant samhälle fokuserar vi på det vi har gemensamt istället för på det som skiljer oss åt. I den politiska debatten hörs ofta sägas att vi måste våga prata om de verkliga problemen, att den misslyckade invandringspolitiken inte får döljas. Och visst finns det problem. Men Problemet är inte flyktingarna, utan bristen på likvärdig utbildning, arbeten och bostäder runt om i landet. Problemet är inte de som invandrat, utan hur samhället ser på dem.

 

Kamrater, Lösningen på dessa problem är inte att stänga gränserna – lösningen är att bygga ett Sverige som rymmer oss alla oavsett bakgrund, med en stark välfärd och omfördelning av makt och resurser som förutsättning. Lösningen är att bygga ett jämlikt och rättvist Sverige.

 

Sverige och övriga västvärlden är rikare än någonsin men ändå så växer klyftorna. Sverige är det land i västvärlden där inkomstskillnaderna har ökat mest de senaste 15åren. Idag går det 46 industriarbetarlöner på en vd-lön.

Antalet dollarmiljonärer ökar ständigt i Sverige, bankerna gör rekordvinster och begår skattebrott samtidigt som det finns många ensamstående föräldrar som har svårt för att betala räkningarna i slutet av månaden. Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög. Samtidigt som 350 hundra tusen unga saknar en egen bostad.

För att komma åt dessa problem så måste vi höja skatten och se till så att det finns tillräckligt många som jobbar inom vården som kan ta hand om de gamla och sjuka.  Vi måste se till så att de som arbetar i välfärden får rätt till heltid och så att de som redan har heltid och sliter ut sig får hjälp av fler kollegor. Vi borde se till att det finns tillräckligt många lärare som kan se oss elever och vilka behov just vi har. Vi måste se till så att kuratorer, skolsköterskor och skolbibliotek inte är sådant som bara står om i någon riktlinjer utan går att besöka på varje skola.

 

Trots att den psykiska ohälsan har ökat idag bland unga sedan 90-talet så är det få skolor som kan erbjuda elever en tid med kuratorn eller sjuksköterskan. Det är främst tjejer som får ta smällen när det inte finns några skolkuratorer, när ungdomsmottagningarna läggs ner, när otryggheten på arbetsmarknaden ökar och inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökar. Allt det här är konsekvenser av den könsmaktsordning vi lever i men det stannar inte här.

 

Det grövsta uttrycket för könsmaktsordningen är det sexualiserade våldet, det är något alla tjejer tvingas ha närvarande i sitt liv på ett eller annat sätt. Oavsett om det handlar om en tafsning på bussen eller grova sexualiserade våldsbrott så drabbar det oss kvinnor just för att vi är kvinnor. Att en fjärdedel av alla tjejer känner sig rädda för att gå ut i sitt eget bostadsområde när det är mörkt och ständigt tvingas leva i otrygghet måste få ett slut.

Vårt svar på det sexualiserade våldet är feministiskt självförsvar, för makten över våra kroppar är vår och ingen annans.

 

Kamrater och systrar. Idag är jag glad att vara vänster. vänsterpartiet och ung vänster har sedan riksdagsvalet 2014 fått igenom många viktiga reformer. Vi har bland annat infört sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende och det har gett bara positiva effekter. Vi har fått igenom feministiskt självförsvar i skolorna runt om i Göteborg. Vänsterpartiet har fått igenom sitt avgörande krav på 10 välfärdsmiljarder i budgetförhandlingarna med regeringen. Det är den största välfärdssatsningen sedan de generella statsbidragen infördes 1993.

 

Kamrater och 1 maj-firare, i år har vi tagit kampen mot klassamhället och könsförtrycket i 113 år. Men kampen fortsätter kamrater. Det är vi som tar kampen mot orättvisorna i samhället. Det är vi som inte bara pratar och agerar för förändring, utan vi är de som inte ger oss förrän vi vunnit segrar som förbättrar ungas liv till det bättre. Vi tar kampen tillsammans med tjejjouren, med fackklubben och med hyresgästföreningen. För det är när vi tillsammans tar kampen som vi når verklig förändring. Och dagen vi fortsätter kampen är kommen. Första maj är den dagen. Låt oss fira den med stolthet för vunna segrar – låt oss förvalta den väl inför kommande strider.

 

Tack!

farima-kvadrat svartvit

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *