Stoppa CETA

CETA är namnet på det handelsavtal som förhandlats fram mellan EU och Kanada och som mött hård kritik från fack- och miljöorganisationer.

Ett av de största problemen med avtalet är den makt det ger till storföretag att påverka lagar och stämma stater. I avtalet ingår ett förslag om att införa speciella företagsdomstolar, vilka storbolagen ska kunna använda för att stämma stater om de anser att de inför lagar som påverkar företagets vinster negativt. I praktiken innebär detta ett stort hinder för stater att göra förbättringar vad gäller exempelvis miljöskydd och arbetsrätt. Företagens rätt till vinst ställs återigen före klimatförbättring och arbetarrätt.

Ett liknande avtal har ingåtts mellan Kanada, USA och Mexico. I Kanada har det bland annat lett till att staten stämdes på 250 miljoner dollar av ett företag, efter att en folkomröstning beslutat att miljökonsekvenserna av skiffergasutvinning skulle utredas innan företaget gavs något tillstånd. Att avtal som CETA urholkar demokratin och flyttar makt från medborgare till storföretag är tydligt.


Vi vill uppmärksamma hur orimligt detta avtal är och uppmanar folk till att granska vad avtalet verkligen innebär för Sverige, men även resten av världen. Vi väljer att stå upp för miljön och för fackliga rättigheter, därför säger vi nej till CETA!

 

Uttalande antaget på Ung Vänster Göteborg och Bohusläns Distriktsårskonferens 11 februari 2017

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *