Allt stöd åt hamnarbetarna!

Sedan hösten 2015 har hamnarbetarna på APM Terminals i Göteborgs hamn drabbats av en tydlig antifacklig offensiv från arbetsköparnas sida. APM Terminals har sagt upp ett flertal hamnarbetare för att sedan anställa dem igen via bemanningsföretag, kringgått lagar kring bl.a. semesterersättning och vägrat förhandla om fullvärdiga kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet som organiserar ca 85% av arbetarna i hamnen. Dessutom har man genomfört en lockout under 15 timmar per dygn under våren 2017 vilken har inneburit 371 timmars produktionsbortfall.

För en kort tid sedan fick Hamnarbetarförbundet rätt i Arbetsdomstolen i ett mål om hur APM Terminals för att undvika Hamnarbetarförbundets önskan om ett trepartsavtal med Transportarbetarförbundet och Sveriges Hamnar under avtalsrörelsen våren 2017 sköt upp förhandlingar med Hamnarbetarförbundet tills ett avtal med Transport hade tecknats. Sveriges Hamnar dömdes att betala 20 000 kr i skadestånd, men båda parter fick betala sina egna rättegångskostnader. Under veckan kom Arbetsdomstolens dom i frågan om huruvida det var rätt agerat av APM Terminals att ta bort facklig tid och ersättning för fackligt arbete för containerterminalens lokala ordförande – något som Hamnarbetarförbundet stämde APM för men som Arbetsdomstolen i och med domen i veckan avslår. Dessutom döms Hamnarbetarförbundet att betala APM Terminals rättegångskostnader på över 600 000 (!) kr.

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän menar att detta är ytterligare ett exempel på hur Arbetsdomstolen går arbetsköparnas ärenden och straffar arbetarklassens organisering. Vi vill uttrycka allt stöd till Hamnarbetarförbundet i deras kamp mot ett antifackligt företag – er kamp är också vår. Dessutom vill vi uppmana till att stötta Hamnarbetarförbundet ekonomiskt efter denna dom. Bidra med en summa, stor eller liten, till Hamn4ans konfliktkassa. För att skydda vår rätt till organisering och kamp! Allt stöd åt hamnarbetarna!

Distriktsstyrelsen, Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

——————————————————————————————————–

Bidra till Hamn4ans konfliktkassa: Swish 123 219 5121. Pg 625404-9. Bg 871-0741. Skriv ”konfliktstöd”.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *