”Det är vi som får samhället att fungera.”

Tal framfört av Elisabeth Hell Sanyang på 8 mars 2018

Dom säger att det är jämställt. Dom säger att vi ska vara glada över hur bra vi tjejer har det i Sverige idag och att vi inte ska klaga. Jag tänker klaga. Samtidigt som politiker och makthavare säger åt oss att vara nöjda med det samhälle vi har idag säger jag att det är skit.

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är fortfarande skyhöga och i Göteborg är medelinkomsten för kvinnor bara 77% av männens.

Det här handlar om våra och våra medsystrars liv. Det handlar om våra mammor som kommer att tvingas leva fattigt när dom blir gamla, det handlar om våra döttrar som kommer att värderas mindre på grund av sitt kön. Det handlar om oss.

Det är vi, med våra kroppar, som får samhället att fungera. Det är vi som med våra värkande ryggar och ömma fötter bär det här samhället på våra axlar – men trots det så är det också vi som vänder och vrider på varje krona i slutet av månaden.

Det handlar om makt. Det är ingen naturlag att det ser ut såhär och vi kan göra något åt det! Vi ska krossa denna könsmaktsordning i grunden och istället ska vi bygga ett jämställt samhälle där män aldrig mer kommer att vara överordnade kvinnor.

Vi kräver sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för att minska inkomstklyftorna mellan män och kvinnor. Vi kräver ett avskaffande av otrygga anställningar så att vi kan känna oss trygga på våra jobb och så att vi lättare kan ta kampen på våra arbetsplatser! Vi kräver rätt till heltid och vi kräver att föräldraförsäkringen delas itu.

Vi ska krossa könsmaktsordningen och sexismen. Vi bär samhället och vi vill, kan och ska förändra det!

 

Elisabeth Hell Sanyang, Klubbordförande för Ung Vänster Norra Göteborg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *