”Vi kräver förändring!”

Tal framfört av Selma Grönsten på 8 mars 2018

Psykisk ohälsa drabbar idag många unga tjejer till följd av den press samhället lägger på oss. Det är press över hur vi ska se ut och hur vi ska vara. Det är också ett prestationskrav vi känner av, både på jobbet eller i skolan där tjejer oftast känner att de måste vara duktiga och få bra betyg. Dessutom känner vi av ett allt större prestationskrav av sociala medier, där man ständigt ska visa upp sig från sin bästa sida. Detta bidrar till att unga tjejer är de som mår allra sämst i samhället och man uppskattar att var tredje tjej i åldrarna 15-24 lider av psykisk ohälsa, såsom ångest, stress och oro.
Det är var tredje ung tjej vi pratar om.

Psykisk ohälsa syns oftast inte på utsidan som andra sjukdomar gör och det är en anledning till att unga tjejers psykiska mående tas inte på lika stort allvar. Blir man sjuk får man höra att man överdriver, att man letar uppmärksamhet eller att det är vårat eget fel. Det är inte vårt fel, det är samhällets och det är det som behöver förändras.

Med långa köer till psykisk vård får inte alla den hjälp de behöver i tid. Med ett ökande antal av tjejer som mår dåligt kan man se att systemet inte längre är hållbart. Och bara på de senaste 10 åren har det skett en kraftig ökning av unga tjejer som söker psykisk vård där det saknas resurser att ta hand om alla i tid.
Samhället behöver förändras och fler resurser bör läggas på vård till de som drabbas av psykisk ohälsa.

Vi kräver förändring!

 

Selma Grönsten, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *