Rör inte strejkrätten!

Socialdemokraterna driver ett lagförslag om att förbjuda arbetare på en arbetsplats som har kollektivavtal att strejka, detta oavsett om arbetaren är medlem i det fackförbund som har tecknat avtalet eller inte. Detta betyder att arbetarklassen skulle förlora ett av sina viktigaste vapen: strejken.

I praktiken skulle detta betyda att en arbetsköpare kan teckna avtal med ett minoritetsfack som då skulle gälla alla på arbetsplatsen och på så sätt tvinga fram en fredsplikt, alltså att arbetarna inte får strejka. Detta är såklart något som vi i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän ser allvarligt på. Ett förslag som det här hade vi kunnat förvänta oss av nyliberala eller konservativa högerkrafter, men att det socialdemokratiska ”arbetarpartiet” är den drivande kraften i den här frågan kan inte ses som något annat än ett totalt svek mot de arbetare som de utger sig företräda.

Arbetarrörelsen har inget att vinna på förslag som öppnar upp för avtalsshopping, gula fackförbund och en rent arbetarfientlig politik. Om ett företag inte kan förhandla fram en fredsplikt inom lagen och den svenska modellen så ska företaget ändra sig, inte lagstiftningen.

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän uttrycker sitt stöd till alla strejkande, uppmanar till kamp för strejkrätten och mot regeringens och näringslivets försök till inskränkningar i strejkrätten.

Uttalande från Ung Vänster Göteborg och Bohusläns distriktsårskonferens 16/2-2019.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *