Folk mot Fossilgas 6-8 september

Efter månader av planering och mobilisering av gruppen Folk Mot Fossilgas var helgen här och Sveriges största massaktion i civil olydnad inleddes. Aktionen lockade människor från hela Sverige och Europa, över 55 Ung Vänster-medlemmar deltog från bland annat Göteborg och Bohuslän, Sundsvall, Stockholm och Varberg. Vi slöt upp på expen fredagen den 6 september i regnet och åkte gemensamt till lägret i Färjenäsparken på Hisingen. I parken fanns två stora cirkustält samt några små partytält där sjukvårdspersonal och jurister var tillgängliga. Det fanns också en mathörna och en tälthörna för de deltagare som bodde i lägret. På fredagskvällen hölls förberedelser inför aktionen dagen efter, till exempel aktionsträningar, genomgång av juridisk information och plena. Plena är ett möte där vi fick nödvändig information om morgondagens aktion, men under massaktioner är det vanligt att inte alla deltagande vet exakt allt.

Strax efter klockan åtta på lördagsmorgonen ställde alla deltagare upp i fingerstrukturer i lägret och började göra sig redo. Två olika fingrar, ett grönt och ett rött med olika mål bildade två tåg. Banderollerna var framme och flera hade målat sig själva i ansiktet. Vi var redo. Efter en stund kom signalen och tågen började gå framåt. Vi ropade slagord medan vi marscherade längst gatan och efter en ganska kort promenad var Ung Vänsters del framme. Vi var en del av det gröna fingret som blockerade vägen in till hamnen närmast tältet. Ungefär 450 aktivister blockade tillsammans tre ingångar till hamnen, senare fyra, i tolv timmar och hindrade minst 10 lastbilar samt ett flertal bilar från att åka in i hamnen. Blockaden gick fredligt till, framåt eftermiddagen spelade vi musik, dansade och lekte lekar för att hålla humöret (och värmen) uppe. Polisen observerade oss hela dagen, men ingrep aldrig. Klockan halv tio på kvällen började vi gå tillbaka mot lägret, efter en väldigt lyckad aktion.

Aktionen Folk mot Fossilgas arrangerades eftersom bolaget Swedegas står bakom planerna att bygga en terminal i Göteborgs Hamn för att förvara LNG, Liquified Natural Gas, alltså nedkyld fossilgas. Planen är att fartyg ska börja använda fossilgas som bränsle och Swedegas har skickat en ansökan till regeringen om att alla hamnar i Sverige ska börja använda fossilgas i 40 år framöver. Det skulle innebära att Sverige skulle börja importera fossilgas från andra länder. Fossilgas utgörs av växthusgasen metan som påverkar klimatet värre än koldioxid. En ökad användning av fossilgas i Sverige kan vi inte acceptera i en tid då vi behöver ställa om för att stoppa klimatförändringarna. När aktionen planerades och genomfördes var det i syfte att påverka regeringen som skulle ta ett beslut om LNG projektet, och att ena klimatrörelsen. Aktionen fick medieuppmärksamhet bland annat i SVT, TV4 och Expressen.

I början av oktober fattade regeringen beslutet att inte tillåta LNG terminalen att ansluta till det svenska stamnätet, vilket betyder att användningen av fossilgas i Sverige kommer bli begränsad. Det visar att aktivism faktiskt fungerar och att Folk mot Fossilgas aktionen var viktig för klimatrörelsens framtid!

Isa Ekbrand, distriktsstyrelsen

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *