Det ska inte vara en klassfråga att kunna röra sig fritt.


I dagens samhälle ser vi hur klassklyftorna ökar och klimatfrågan är mer omdebatterad än någonsin. Alla säger sig vilja verka för allas välmående samt vara de som kommer med lösningen på klimatkrisen, samtidigt blundar de som har makten för enkla lösningar som skulle ta oss en bit på vägen mot att lösa dessa problem. Vi i Ung Vänster Göteborg Bohuslän motsätter oss det ständiga negligerandet av möjligheter att förändra och ser med öppna ögon på de positiva konsekvenser som blir ett direkt resultat av avgiftsfri kollektivtrafik.

Alla ska kunna dra nytta av kollektivtrafiken, oavsett sina ekonomiska förutsättningar.

Studenter ska kunna ta sig till skolan och hälsa på sina familjer, lågavlönade ska inte behöva tänka på om lönen räcker till mat för att det kostar såpass mycket pengar att ta sig till jobbet, barn ska kunna röra sig fritt på sina skollov, och pensionärer ska inte behöva ta av det lilla de har kvar för att kunna lämna sina hem. Genom att göra kollektiva resor gratis skulle klassklyftorna och dess konsekvenser kunna ändras när det kommer till vilka som har möjlighet att röra sig i dagens samhälle.

Att göra kollektivtrafiken avgiftsfri för resenärer skulle även spela en roll i klimatkrisens lösning. Om det vore gratis att exempelvis ta bussen till jobbet istället för bilen skulle fler göra det istället för att ensam ta en bil. För varje fylld buss skulle antalet bilar på vägarna minska med 16 stycken. Att själv, en gång ta bussen istället för bilen gör ingen märkbar skillnad, men om alla som väljer bilen istället för bussen av ekonomiska skäl gör det motsatta så skulle det medföra en minskning av koldioxidutsläppen som skulle vara av vikt. När vi för diskussionen vidare till pendeltåg blir skillnadern ännu tydligare. Ett pendeltåg rymmer i genomsnitt 1800 personer. Om alla dessa resenärer istället skulle ta bilen skulle det krävas 1200 bilar då det i genomsnitt endast sitter 1-2 personer i varje enskild bil. De positiva konsekvenserna som en avgiftsfri kollektivtrafik skulle ha för miljön går inte att se förbi. 

Att göra kollektivtrafiken gratis för de som reser ser vi även som en fråga om trivsel. I distriktet Göteborg Bohuslän känner sig många otrygga vid möten med biljettkontrollanter. Detta då de ofta beter sig hotfullt samt även arbetar som ordningsvakter, vilka många inte fått ett positivt bemötande av. Genom avgiftsfri kollektivtrafik behövs inte längre kontrollanterna och pengarna som gått till deras löner kan istället användas för att täcka upp för en del av den ekonomiska förlust som uppkommer i och med avgiftsfriheten”

Genom att göra kollektivtrafiken gratis i Göteborg och Bohuslän skulle klassklyftornas konsekvenser kunna lindras i alla fall lite grann, kollektivet verka för minskade koldioxidutsläpp och tryggheten på bussar, tåg och spårvagnar ökas. 

Ung vänster Göteborg Bohuslän kräver en kollektivtrafik för alla!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *