Stäng ner strippklubbarna!


Trots en bredare uppfattning av objektifieringen och exploateringen av kvinnors kroppar och förstärkt feministisk kamp fortsätter strippklubbar driva in pengar på kvinnors utsatthet utan större konsekvenser. Vi i Ung vänster Göteborg och Bohuslän anser att detta uttryck av könsmaktsordningen inte kan fortgå, därför kräver vi nedstängning av alla strippklubbar. 

Strippklubbsindustrin är ett tydligt exempel på hur könsmaktordningen utspelar sig i praktiken, det är den renaste formen av objektifiering att som man kunna köpa sig rätten att beakta kvinnors kroppar för eget nöje. Vår mening är inte att beskylla eller förminska de kvinnor som arbetar industrin, utan de som äger och går på klubbarna. Precis som i alla andra arbeten bygger strippklubbar på att kapitalister tjänar pengar på andras kroppar, vad som skiljer strippklubbar från andra industrier är att det förutom att bygga på kapitalistiska grunder även bygger på patriarkala. 

Kvinnor som jobbar inom strippklubbsindustrin har ofta osäkra arbetsplatser och det är inte ovanligt att det bedrivs illegal prostitutionsverksamhet. Reaktionärer pratar ofta om kvinnans fria val att arbeta på strippklubb, men det finns många som vittnar om det motsatta, alltså att de tvingas in i arbetet till följd av ekonomisk utsatthet. Det är inte bara ett förtryck på individnivå, utan på ett strukturellt plan. I en värld utan kapitalism eller patriarkat hade denna industri inte funnits, då den bygger på strukturellt förtryck, därför motsätter vi i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän oss fortsatt driven strippklubbsverksammhet. Strippklubbsindustrin både bygger på förtryck och försträrker könsmaktsordningen genom att bekräfta mäns makt över kvinnor och kvinnors kroppar. Den normaliserar en kränkande kvinnosyn och utnyttjar ofta redan utsatta kvinnor”

Nedstängningen av strippklubbar ät ett viktigt steg i rätt riktning för att krossa patriarkatet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *