Låt Zozan Büyük stanna i Sverige!

Zozan Büyük är en tvåbarnsmamma bosatt i Örebro sedan fem år tillbaka efter att hon flyttade till Sverige från Belgien. Efter att ha ansökt om ett permanent uppehållstillstånd i Sverige som belgisk medborgare fick hon avslag och måste nu flytta tillbaka till Belgien. Som medborgare i ett annat EU-land borde ansökan om ett permanent uppehållstillstånd inte skapa större problematik, men Säpo har i ett hemligstämplat dokument bestämt att hon utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet, som det står i domen från migrationsdomstolen.

Büyük, som ursprungligen är av kurdisk härkomst, blev utfrågad gällande sin politiska tillhörighet och aktivism i förhör med Säpo, men hon har i flera intervjuer uppgett att hon aldrig varit politiskt aktiv eller haft någon koppling till kurdiska rörelser. Att vara politiskt aktiv är en rättighet och borde inte påverka ens möjligheter till permanent uppehållstillstånd. Hennes försvarsadvokat, Tryggve Emstedt, förklarar även att varken han eller Büyük har fått ta del av Säpos yttrande om varför hon anses utge ett hot.

Mörkläggningen och de politiskt inriktade frågor som ställdes till Büyük visar tydligt att Säpos agerande, utöver att vara politiskt motiverat mot kurder, också är rättsvidrigt. Ett flertal kurdiska rörelser är idag terrorstämplade i Europa, bland annat PKK, vilket är något som vi anser vara ytterst problematiskt. Büyüks avslag till ett permanent uppehållstillstånd verkar grunda sig i hennes kurdiska bakgrund, trots att
hon själv inte har någon koppling till någon kurdisk rörelse.

Zozan Büyük är inte den enda som blivit drabbad av Säpos hemligstämplingar. Büyüks advokat hävdar dessutom att hemligstämpeln finns närvarande i allt fler dokument i Migrationsdomstolen, vilket gör så att allt fler blir utvisade från Sverige utan större vetskap om varför de utvisas. Därför kräver Ung Vänster Göteborg och Bohuslän att Zozan Büyük ska få stanna i Sverige och att Säpos inskränkningar av rättssäkerheten måste upphöra omgående.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *