Nej till marknadshyror!

I januariöverenskommelsen kom Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna överens om att reformera hyresmodellen. 1 juli 2021 vill regeringen att en ny lagstiftning om fri hyressättning vid nybyggnation införs. Den nya lagen kommer antagligen inte vara klar i tid men en boll är satt i rullning som rullar åt helt fel håll.
Ytterligare regeringsbeslut som antagits är att en kommission ska värdera
hyreslägenheter utifrån standard och läge, eftersom regeringen anser att hyrorna är för låga på attraktiva lägenheter.

Idag sätts hyrorna genom förhandling mellan hyresgästföreningen och hyresvärden. Med fri hyressättning bestämmer istället hyresvärden själv vad hyran ska ligga på, helt utan förhandling. Fri hyressättning, eller marknadshyror som det också heter, innebär att hyrorna ökar. I Göteborg skulle de öka med 32–50%. Detta blir förödande för många hyresgäster vars hyra blir för dyr och tvingas flytta.

I debatten lyfts ofta att det inte är någon fara med regeringens förslag eftersom det bara gäller nybyggnationer. Det stämmer inte alls. Trots att det “bara” gäller nybyggnationer har det fortfarande stor påverkan på bostadsmarknaden. Fri hyressättning för nybyggnationer innebär höjda hyror och höjda hyror innebär att färre människor har råd med hyresrätter. Medelklassen kommer hellre köpa bostadsrätter när hyrorna blir för dyra, vilket innebär att hyresgästföreningen över tid
får mindre medlemmar och inkomster, och blir en svagare part i förhandlingarna.

I takt med att nybyggen med fri hyressättning och frivillig förhandling med hyresgästföreningen ökar, får hyresgäster ännu mindre makt. Det här är början på en maktförskjutning från hyresgäster till hyresvärdar. Det är bostadsbrist i Sverige idag. Fler bostäder behöver byggas, men inte åt de allra rikaste eftersom de redan har råd med dyra bostadsrätter och höga hyror. Vi behöver fler bostäder åt arbetarklassen, inte minst unga ur arbetarklassen som ska flytta hemifrån för första gången. Att då införa marknadshyror på nybyggen tar oss i helt fel riktning.

Att en kommission ska utvärdera lägenhetshyror inte bara utifrån bruksvärde utan också läge innebär en stor risk att vi rör oss ännu ett steg närmare marknadshyror för alla hyresrätter.

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän ställer sig starkt emot liberaliseringen av hyresmodellen. De människor som hyresvärdar och marknadskrafter inte anser vara en intressant målgrupp behöver fortfarande någonstans att bo. De nyliberala prioriteringarna som sätter effektivisering och profit före människors trygghet och rätt till bostad är oacceptabelt. Prissättningen på bostadsmarknaden ska ske med allas intressen i åtanke, inte bara fastighetsägarnas. Det är tydligt att Socialdemokraterna bortprioriterar arbetarklassens intressen för att bibehålla sin maktposition. Men det finns många röster som höjs och än är det inte försent.

Vi i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän kommer fortsätta kämpa för allas rätt till bostad och vi hoppas ni är med oss. Tillsammans säger vi nej till marknadshyror!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *