Vi fryser i kylan – frys hyran

Bostadsbristen har länge varit ett enormt problem för arbetarklassen i stort och speciellt för unga som letar efter sin första bostad. Problemet riskerar att ytterligare förvärras under en regering byggd på ett avtal där bostadspolitiken är helt frånvarande. Risken för en totalt havererad situation på bostadsmarknaden har redan idag aktualiserats på flera olika sätt. 

I och med den ökade inflationen och kriget i Ukraina har levnadsvillkoren för arbetarklassen försämrats drastiskt. Vi ser att de områden som drabbas värst är de där de arbetarklassen bor. I både Biskopsgården och Bergsjön försöker hyresvärdarna göra sällsynt stora hyreshöjningar, trots att de största hyresbolagen gått med en allt större vinst under de senaste åren och trots att reallönerna minskar. Hyresbolagen fortsätter göra enorma vinster på arbetarklassens bekostnad och förväntar sig att vi ska betala för deras dyra livsstil. 

Prisprotesterna i Göteborg, 10 december 2022.

Nyligen har regeringen kommit med ett förslag om att vräka familjer vars barn är dömda för narkotika- och vapenbrott. Enligt regeringen är det föräldrarnas ansvar att deras minderåriga skall följa lagen, och regeringen anser att det skulle öka säkerheten i bostadsområdet att vräka familjerna. Detta är en uppenbar kränkning av den mänskliga rättigheten till bostad och ett exempel på kollektiv bestraffning. Ett sådant förslag splittrar familjer, sätter dem i hemlöshet och vi ser att ökad otrygghet leder till högre risk för kriminalitet, inte mindre. 
Den blå-bruna regeringen vill få oss att tro att de står på vår, folkets, sida, men i Tidö-avtalet som kom ut i höstas nämns ingenting om den rådande bostadsbristen eller skenande hyror. Resultatet blir att vi drar ut på en bostadskris som slår hårdast mot rasifierade, HBTQ-personer och andra redan utsatta grupper. Detta kan inte fortgå. Ung Vänster Göteborg och Bohuslän kräver en förändring. Svenska folket kan räkna med att se Ung Vänster Göteborg och Bohuslän på demonstrationer för en jämlik bostadspolitik. Vi fryser i kylan, frys hyran!

Uttalande antaget på DÅK 2023.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *