Solidaritet med det samiska folkets aktioner i civil olydnad

Sedan den 23 februari i år har samiska ungdomar satt sig utanför Olje- och Energidepartementet i Oslo till följd av att vindkraftverk på Fosen i Trøndelag fått stå kvar, trots att man tidigare slagit i dom att vindkraftsverksprojektet var olagligt och stred mot urfolksrättigheter. Filmer från aktionen visar hur aktivister släpas bort av poliser och stoppas i förvar, och riskerar nu att få betala höga böter för sin protest mot den norska statens brott mot mänskliga rättigheter. 

Här i Sverige ser vi också bevis på den svenska statens ignorans mot samerna, sist när man godkände gruvorna i Gállok. Vi ser även hur en hel stad, Kiruna, som ligger i Sápmi, håller på att flyttas på grund av att man vill utöka den redan existerande gruvan och fortsätta bryta järnmalm. Brytandet gör marken under staden instabil och därför har man beslutat att flytta staden 3 kilometer österut. Trots denna enorma process är det inget nyheterna täcker, och det är få nedanför norrländska gränsen som ens vet att det händer. 

Foto: Emrah Senel / NRK

Sápmi och det samiska folket har under århundraden fått utstå rasism, förföljelse och våld och de nordiska staternas ignorerande av samerna är ett grovt övergrepp. Vårt sätt att leva och regeringens sätt att skövla samisk skog påverkar samernas liv och försörjning. Förändrade klimatförhållanden och ett opålitligt väder leder till att mängder av renar dör varje år till följd av klimatet. 

Samernas kamp har pågått i århundraden, och den aktion som pågår idag liknar den i Alta-Kautokeino Älvarna i Finnmark i Norge på 1970- och 80-talet. Då demonstrerade man mot utbyggnad av vattenkraftverk, idag mot vindkraftverk. Då blev man nedslagen och bortförd av maktgalen polis, idag blir man nedslagen och bortförd av maktgalen polis. Om och om igen på grund av regeringens vägran att placera kraftverken i de rikas områden. Ung Vänster Göteborg och Bohuslän ställer sig bakom det samiska folkets aktioner i civil olydnad, och fördömer polisens agerande mot civila demonstranter och regeringarnas kontinuerliga brott mot urfolksrättigheter. 

Uttalande antaget på DÅK 2023.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *